Filibe, Bulgaristan’ın ilk bölgesel inovasyon vadisi oluyor

Bulgaristan’ın yeni Avrupa Birliği (AB) Komiseri İliana İvanova ve Başbakan Nikolay Denkov, gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından yaptıkları ortak basın açıklamasında, “Bulgaristan’ın ilk bölgesel inovasyon vadisi bu yılın ekim ayında Plovdiv (Filibe) kentinde açılacak. Biyoekonomi ve gıda alanında çalışacak olan inovasyon merkezi, tüm AB’nde bu türden yüzlerce yapıdan biri olacak” diye açıkladılar.

Avrupa Komisyonu’nda (AK) yenilik, eğitim, kültür, bilim, gençlik ve spordan sorumlu olan İliana İvanova, “Girişimin amacı, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin araştırma, inovasyon ve iş dünyası arasında bağlantı kurmasına yardımcı olmak ve bu sayede girişimciliği teşvik etmektir” diye açıklık getirdi. Arzu edilen nihai sonuç, ilgili bölgelerde daha fazla ekonomik büyümedir.

Başbakan, Bulgaristan’ın belirli bir zayıflığı olarak, bilimsel araştırmaları yeniliklere dönüştürmek için yeterince iyi düzenlenmemiş fırsatlara dikkat çekti. Denkov, “10 yılı aşkın süredir çeşitli hükümetler İnovasyon Kanunu’ndan söz ediyor ama hala böyle bir şey yok. Bilimsel yenilik ve bilim-yenilik ilişkisi açısından fikri mülkiyetin korunmasına ilişkin bir düzenlememiz yok” diye açıklık getirdi. Hükümet, bu açığı kapatmak amacıyla önümüzdeki haftalarda Bakanlar Kurulu’nda oylanarak Halk Meclisi’ne sunulacak olan bilimsel araştırmalar ve inovasyona ilişkin bir kanun teklifi taslağı hazırladı.

Başbakan, “Bulgaristan’da Plovdiv’deki tarım vadisine ek olarak Stara Zagora’da (Eski Zağra) da ülkenin en büyük kömür madenciliği bölgesindeki enerji dönüşümüne bağlı bir hidrojen inovasyon vadisi de bulunacak” diye bildirdi. Denkov, enerji sektörü ve adalet sistemindeki değişikliklerin AK istediği için değil, Bulgaristan halkına daha iyi bir gelecek sağlamak için Bulgaristan vatandaşları, Bulgaristan’daki enerji profesyonellerinin bunlara ihtiyaç duyduğu için yapıldığını vurguladı. Başbakan, “Bulgaristan ekonomisinin rekabetçi olabilmesi için ucuz enerjiye ihtiyacı var, ancak orta ve uzun vadede kömür yakıtlı enerji santrallerinde üretilen elektriğin diğer teknolojik alternatiflerle karşılaştırıldığında rekabetçi olmayacak. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarını da geliştirmeliyiz” diye ekledi.

Ulusal Toparlanma ve Sürdürülebilirlik Planı’ndaki (UPVU) değişiklikler, kömür madenciliği bölgelerinin kalkınmasına yönelik bölgesel planlar ve iklim geçişine yönelik yol haritası bu yılın ekim ayının ilk haftasında AK’ye sunulacak. Ancak bu belgeler üzerindeki çalışmalar burada bitmiyor. Sosyal ortaklarla yapılan görüşmeler de dahil olmak üzere belgelerdeki tüm metinlerin iyileştirilmesi için müzakereler başlıyor.

AB Komiseri, “Bulgaristan’ın UPVU kapsamındaki ikinci ödeme talebi 724 milyon avrodur. Bu ödemeler, ulaşılan kilit aşamalara ve hedeflere göre yapılır. Bulgaristan hükümeti taahhütlerini ne kadar hızlı yerine getirirse ödemenin yapılacağı o kadar kesinleşecek” dedi. Bunun bu yılın sonuna kadar gerçekleşeceğini umduklarını ifade eden İvanova, ek teknik yardıma ihtiyaç duyulması halinde AK ile tam bir iş birliği yapılacağının garantisini verdi.






Kaynak: Kırcaalihaber

Read Previous

MSB: Yunanistan’a geçmeye çalışan 8 kişi yakalandı

Read Next

Kurti, NATO’nun ilave kuvvet sağlama kararını memnuniyetle karşıladı