Uluslararası Balkan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demiri, “15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi, Makedonyalıların FETÖ’yü tanımalarını sağladı. Dolayısıyla FETÖ’nün bu ülkedeki faaliyetleri uzun ömürlü değil.” dedi.
Makedonya’daki Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bejtulla Demiri, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin, Makedonyalıların Fetullahçı Terör Örgütü’nü (FETÖ) tanımalarını sağladığını belirterek, “Dolayısıyla FETÖ’nün bu ülkedeki faaliyetleri uzun ömürlü değil.” dedi.
Doç. Dr. Demiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herhangi bir ülkede yaşanan darbe girişiminin ardından o ülkede toplumsal ve siyasi bazı değişimler olduğunu, benzer bir değişimin Türkiye’de de yaşandığını söyledi.
FETÖ’nün Türkiye içinde yerleşmiş güçler ve uluslararası unsurlardan büyük destek alarak ülkede gerginliklere neden olduğunu vurgulayan Demiri, “Darbeler her zaman yaşandıkları yerlerde büyük sonuçlar meydana getirir. Ancak Türkiye’de devletin veya hükümetin istikrara ulaştığı bir durumla karşı karşıyayız. Öte yandan Türkiye’nin uluslararası ilişkilerdeki başarısı veya pozisyonu artmaktadır.” diye konuştu.
Makedonya’nın Türkiye ile Makedonya halkının da Türk halkı ile birbirine bağlı olduğunu kaydeden Demiri, “15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi, Makedonyalıların FETÖ’yü tanımalarını sağladı. Dolayısıyla FETÖ’nün bu ülkedeki faaliyetleri uzun ömürlü değil.” ifadelerini kullandı.
Demiri, Makedonya devletinin FETÖ’nün faaliyetlerini neden hala engellemediği konusuna da değinerek, Makedonya’nın son iki yıldır derin bir siyasi kriz içinde olduğunu ve ülkedeki devlet kurumlarının doğru bir şekilde işlemediğini belirtti.
Toplumdaki reformların hayata geçirilmesinin zorluğuna dikkati çeken Demiri, Türkiye ve Balkanlar’ın yanı sıra birçok ülkenin sistemine derin bir şekilde yerleşmiş bir yapının dönüşümünün zaman isteyen bir süreç olduğunu vurguladı.
“Yeni siyasi oluşum, bu örgütlerin işleyişini durduracak yolları bulacaktır”
Demiri, Makedonya’da yeni hükümetin kurulacağı bir süreçten geçildiğini anımsatarak, “Yeni siyasi oluşum, Makedonya’ya ve vatandaşlarına zarar veren bu örgütlerin işleyişini durduracak yöntem ve yolları bulacaktır.” dedi.
Makedonya halkının kimin yanında olduğunun artık açıkça bilindiğini ve ülkedeki FETÖ ile bağlantılı kurumların boykot edildiğini aktaran Demiri, FETÖ ve bağlantılı kurumların Makedonya tarihinden yavaş yavaş silineceğini ve bir daha hiçbir zaman anılmayacaklarını söyledi.
“İstikrarlı Türkiye, Makedonya’nın da yararına olacaktır”
Makedonya devleti ve halkının Türkiye’deki siyasi durumu yakından takip ettiğini kaydeden Demiri, “İstikrarlı, demokratik, gelişmiş ve perspektif sahibi, bölgede ve dünyada etkili bir Türkiye oldukça, bu Makedonya ve vatandaşların da yararına olacaktır.” dedi.
Türkiye’deki anayasa değişikliliğinin, zamanın ve uluslararası siyasi koşulların gerekliliği dahilinde gerçekleştiğini söyleyen Demiri, bunun daha verimli Türkiye ve ötesi için gereklik olduğunu ifade etti.
Dünyanın kontrol edilemeyen bir dinamizm, karmaşık ve çalkantılı bir durumda olduğunu kaydeden Demiri, “Türkiye gibi, büyük sorumluluklara sahip, Doğu ile Batı, Hristiyanlık ve İslam arasında bir köprü, fakir ile zengin arasında bir bağlantı görevi üstlenen ülkenin yeni bir siyasi sisteme, bu politikaları uygulayabilecek yeni bir anayasaya sahip olması gayet normal bir durum.” diye konuştu.
Demiri, Türkiye’nin daha etkili olabilmek adına ülke içindeki durumu yönetebilecek yetkiye sahip bir cumhurbaşkanlığı kurumuna ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin NATO üyesi olarak sorumluluğu çok büyük. Suriye’deki savaş ve Irak’taki krizle Ortadoğu’daki durum sürekli değişiyor. Türkiye’nin, zorluklara ve sorunlara cevap verebilecek yetkileri, pozisyonu ve mekanizması olan bir yönetime ve liderliğe ihtiyacı var.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA