Ardino’nun (Eğridere) Yabılkovets (Elmalı) köyünün Şerifoğulları Mahallesi’nden 74 yaşındaki Fatme Mümünova, Ramazan Bayramı’nı kızı Nigar, oğulları Necdet ve Rafet ile birlikte geçirdi. Fatme nine bayrama özel baklava, üzüm yaprak sarması ve tavuk kapama hazırladı. Fatme nine, Rodop dağlarının bayırlarında kurulu köyün en yaşlı sakinlerinden biridir. Burada doğa güzel, fakat köyde sadece emekli ve yaşlılar kalmışlardır. Gençler, Kırcaali, Filibe gibi şehirlere ve yurt dışına gitmişlerdir.
Fatme nine, “Dünyanın dört bir yerine dağıldık. Kızım Türkan İsveç’in Malmö şehrinde, Feride Almanya’nın Frankfurt şehrinde, Nigar İstanbul’da, oğlum Rafet İzmir’de, Necdet ise Filibe’de yaşıyor. İyi ki şimdi sosyal iletişim ağları sayesinde dünya küçüldü ve her gün konuşup görüşebiliyoruz. Ramazan ve Kurban bayramlarında ise mutlaka bir araya geliyoruz” diye ifade etti.
Yaz aylarında Yabılkovets köyünün nüfusu iki misli artıyor, çünkü Türkiye’deki göçmenlerin çoğu memleketine geliyorlar. Onların büyük bir bölümü eski evlerini onarıp, bahçelerini düzenliyorlar. Fatme nine İzmir’den geldi. Türkiye’deki çoğu göçmenlerin olduğu gibi o da çifte vatandaştır.
Her yıl Şerifoğulları Mahallesi’nde bulunan onarılan evini görüp gözetmek için gelen Fatme nine, “Daha nisan ayında geldim. Burada dünyaya gözlerimizi açtık ve nereye gidersek gidelim sıla özlemi peşimizi bırakmıyor. İhtiyarlığımı Rodoplarda geçirmek istiyorum. Yabılkovets güzel ve huzur veren bir yer, etrafındaki doğa anlatılmaz güzellikte. Yeşillik, sessizlik, huzur, temiz hava hoşuma gidiyor” dedi.
1942 yılında çok çocuklu bir ailede dünyaya gelen Fatme Mümünova’nın çocukluğu tütün üreticileri olan anne ve babalarıyla birlikte tütün tarlalarında çalışarak geçti. 20 yaşında evlenen Fatme ninenin eşi Fahri Veliev bundan sekiz yıl önce vefat etti. Birbirine bağlı çift çocuklarını büyük sevgi ve fedakarlıkla yetiştirmişlerdir. Üç kız, iki oğul ve yedi torun sahibidir.
Fatme nine, “Uzun yıllar güneş doğup batıncaya kadar tütün tarlalarında çalıştım. Rahmetli eşim Yabılkovets köyünde eskiden bulunan Nikola Yonkov Vaptsarov İlköğretim Okulu’nda öğretmenlik yaptı. Kazandığımız paralarla evimizi yaptık ve ondan sonra da Türkiye’ye zorunlu göçe tabi tutulduk. Evimizde güle güle oturamadık” diye anlattı. Şimdi kadının tek arzusu Belite Brezi Turistik Kompleksi’nden Şerifoğulları Mahallesi’ne kadar uzanan yolun onarılmasıdır. Fatme nine, “Kötü yoldan dolayı yurt dışında yaşayan çoğu komşumuz köyüne gelmiyorlar” dedi.
Son yıllarda aslen Ardino İlçesi’nden olan pek çok göçmen Türkiye’de emekli oldular ve şimdi onların yüzlercesi memleketine geri dönüp evlerini onarıyorlar.
Güner Şükrü / kircaalihaber