Etiyopya’da protestolar sırasında 2 Türk firmasının araç ve teçhizatları ateşe verildi, Türk işçiler Türkiye’ye getirildi.
Etiyopya’da hükümet karşıtı göstericiler, protestolar sırasında 2 Türk firmasının araç ve üretim tesislerine saldırdı.
Türkiye’nin Addis Ababa Büyükelçiliği’nden alınan bilgiye göre, Oromo eyaletinin Sebbeta bölgesinde hükümet karşıtı gösteri düzenleyen muhalifler, çevredeki çok sayıda araç ve tesise zarar verdi.
Addis Ababa Büyükelçisi Fatih Ulusoy, taşkınlık yapan göstericilerin 2 Türk firmasının araç ve üretim tesislerine de zarar verdiğini belirtti.
Ulusoy, “Olaylar sırasında 2 firmamızda maddi hasar meydana geldi.” dedi.
Olayda Türk vatandaşlarının herhangi bir zarar görmediğini kaydeden Ulusoy, “Olaylar hakkında bilgi alındığında Etiyopyalı yetkililerle iletişim kurularak, çok sayıda güvenlik görevlisinin bölgeye intikali sağlandı. Göstericiler dağıldı.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, bölgede yüzlerce polisin güvenlik önlemi aldığı görüldü.
Yanan onlarca aracın kullanılamaz hale geldiği bölgede kontrolün sağlandığı bildirildi.
İŞÇİLER TÜRKİYE’YE GELDİ
Göstericilerin protestolar sırasında saldırdığı Türk firmasının işçileri Türkiye’ye geldi.
Uçakla Atatürk Havalimanı’na gelen 50 kişi, firma yetkilileri tarafından karşılandı.
Genel Müdür Yardımcısı Harun Güneş ise olayların yerel yönetim ile merkezi yönetim arasındaki sürtüşmenin devamı olduğunu aktardı.
“Fabrikamızı bastılar. O bölgenin çeteleri, köylü toprağı olduğunu iddia edip sanayileşmesini istemeyen kişiler bunlar. Fabrikayı yağmalayıp insanların giysilerine kadar aldılar.” diyen Güneş, şunları anlattı:
“Türklerden başka bizimle birlikte çalışan Etiyopyalı işçiler de vardı ama onlara dokunmadılar. Biz de güvenli bölgelere sığındık. Kargaşa yaklaşık 2 saat sürdü. Yerel polis gelip güvenliği sağladı. Türk Büyükelçiliğine haber verdik. Onlar da yardımcı oldular. Pasaportu olmayanlara pasaport çıkardılar.”
Bu arada, pasaportu yetişmeyen 4 çalışanın Etiyopya’da kaldığı belirtildi.
NE OLMUŞTU?
Oromo bölgesine bağlı Dberzit kentinde hafta sonu düzenlenen “Şükran Bayramı” etkinliklerinde, göstericilerin protestosu sonrası polis havaya ateş açmış ve yaşanan izdiham sonucu 50’den fazla insan hayatını kaybetmişti.
Hükümet ölümlerden muhalif grupları sorumlu tutmuş, olaya neden olan kişilerin adalete hesap vereceğini ifade etmişti. Yaşanan olay sonrası 3 günlük ulusal yas ilan edilmişti.
Etiyopya hükümetinin geçen yıl başlattığı Oromo eyaletindeki tarım arazilerini kamulaştırarak başkent Addis Ababa’nın sınırlarını genişletme çalışması sonucu Oromo’da Aralık 2015’ten Ağustos 2016’ya kadar hükümet karşıtı protestolar düzenlenmişti.
Oromo eyaletinde nüfus Oromolar’dan meydana geliyor. Etiyopya’nın 90 milyonluk nüfusunun yaklaşık 35 milyonunu da Oromolar oluşturuyor.
Dünya Bülteni