Ersin Diko yüksek lisans tezini başarıyla savundu

Gostivar doğumlu Ersin Diko, 21 Ocak 2020 tarihinde Fatih Sulan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde “Makedonya’da Osmanlı Dönemi Saat Kuleleri ve Koruma Sorunları” konulu yüksek lisans tezini başarıyla savundu. Çok değerli bu bilimsel çalışmayı bizlere kazandıran Ersin Diko ile gerçekleştirmiş olduğumuz söyleşiyi ilginize sunuyoruz.

TİMEBALKAN

Yüksek lisans tezinin konusu nedir?

Yüksek lisans tezimin konusu “Makedonya’da Osmanlı Dönemi Saat Kuleleri ve Koruma Sorunları”. Tezimi 21 Ocak 2020 tarihinde Fatih Sulan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde savundum. Savunmamda yer alan jüri üyeleri: Prof. Dr. Mehmet Bülent Uluengin – (Tez Danışmanı), Prof. Dr. Ayfer Aytuğ ve Dr. Öğretim Üyesi Elif Kök.

Bu konuyu seçmendeki sebepler nelerdir?

Makedonya’daki Osmanlı dönemi Saat kulelerinin bu çalışma için seçilmesindeki amaç; Makedonya’da icra edilmiş olan Osmanlı sanatının sentezini görebildiğimiz bu anıtlarda daha fazla hasar ve yıkımın olmasını engellemeye çalışmak ve geleceğe aktarılması için belgelenmesini sağlayabilmektir. Saat kulelerinin Makedonya coğrafyasında neredeyse hiç denecek kadar az çalışılmış olması önemli bir sorundur ve bu sorun beraberinde kaynak problemini de getirmiştir. Bazı bölgelerde taşınmaz kültür mirasının kötü durumda olması, zamanla mirasın unutulup yok olmasına neden olmaktadır. Makedonya’da bunun en önemli örneklerinden birisi de günümüze gelememiş olan saat kuleleridir.

Tezini yazarken hangi kaynaklardan yararlandın?

Yapılan kaynak taraması sonucunda bölgedeki kuleler hakkında Miryana Dimovska Çoloviç’in “Makedonya’daki Saat Kuleleri”, Hakkı Acun’un “Osmanlı İmparatorluğu Saat Kuleleri” ve Ekrem Hakkı Ayverdi’nin “Avrupa’da Osmanlı Mimari Eserleri” isimli eserlerde bilgiye ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra bölgedeki saat kuleleriyle ilgili gazete yazıları ve dergilerde yayınlanan makalelere ulaşılmıştır. Bu çalışmalarda kulelerin mimari özelliklerine değinilmiş olup bunun dışında korunmaları konusunda yapılan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Saat kuleleri, şehirlerde zamanı gösteren araçlar olarak halkın vazgeçemediği birer sembol olmuştur. Makedonya’da bulunan saat kuleleri, bu coğrafya için Osmanlı mimarisine ışık tutan en önemli yapılardandır. Bu saat kulelerinin korunması ve beraberinde sıhhileştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın, son yıllarda koruma konusunda gösterilen hassasiyet ile birlikte, Makedonya’daki Osmanlı kültürü ve mimari mirasının korunmasında payı olmasını temenni etmekteyiz.

Bu güzel söyleşi için teşekkür ederiz.

Bu fırsatı bana verdiğiniz için asıl ben teşekkür ederim.

 

 

Ersin Diko kimdir?

Ersin Diko, 18.08.1993 tarihinde Makedonya’nın Gostivar şehrinde doğmuştur.
İlk ve orta eğitimini Gostivar şehrinde, Üniversite eğitimini ise Türkiye’nin İstanbul şehrinde tamamlamıştır.
Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi-Sanat Tarihi bölümünden almış olup son olarak ise Yüksek Lisansı Fatih Sultan Mehmet Vakıt Üniversitesi-Kültürel Mirasın Korunması ve Yönetimi Programında tamamlamıştır.
Çalıştığı Kurum-Gostivar Anıtlar Kurulu ve Konservasyon Merkezi, Pozisyon-Sanat Tarihçisi.

Read Previous

Yunan hükümetinin sığınmacı politikasına SYRİZA’dan tepki

Read Next

Yunanistan’da koronavirüs vaka sayısı 45’e yükseldi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *