Arnavutluk’un başkenti Tiran’da “Arnavutluk’ta din özgürlüğü yasağının 50. yılı” konulu sempozyum düzenlendi.
Arnavutluk’un başkenti Tiran’da “Arnavutluk’ta din özgürlüğü yasağının 50. yılı” konulu sempozyum düzenlendi.
Geleceğin Alternatif Vakfı (ALSAR) tarafından düzenlenen sempozyumda, Arnavutluk’ta dinin yasaklanmasından bugüne kadar yaşanan gelişmelere dikkat çekilirken, ülkedeki din adamlarının din özgürlüğünü geri kazanmak adına verdiği mücadeleden söz edildi.
ALSAR Başkanı Mehdi Gurra, burada yaptığı konuşmada, Arnavutluk’ta 1945 yılında komünist rejimin iktidara gelmesiyle din adamlarına karşı katı bir politika ve propaganda başlatıldığına işaret etti.
Din özgürlüğü yasağının başlatılmasıyla dine karşı baskının da baş gösterdiğini belirten Gurra, “Kısa bir zaman içinde dini merkezlere darbeler yapıldı. Verilere göre, 740 cami, 608 Ortodoks manastırı ve kilisesi, 157 Katolik kilisesi, 530 tekke ve türbe gibi toplamda 2 bin 169 ibadethane kapatıldı. 4263 Sayılı Kararname ile 1967 yılında dini toplulukların gayrimenkulleri devlet mülkiyetine geçirildi.” ifadelerini kullandı.
Arnavutluk’taki dini kurumların yeniden kalkınması sürecinin büyük zorluklarla geçtiğini söyleyen Gurra, “Bugünkü etkinliğimiz de komünist sisteme karşı çıkan, vurulan, mahkum ya da sürgün edilen din adamları için bir mesaj ve saygıdır. Onlar, gelecek nesiller tarafından da hatırlanacak, ancak adaletsizlikle işbirliği yapanlar tarihin satırlarında unutulacaklardır.” diye konuştu.
Arnavutluk’ta İslamofobi sorunu
Arnavutluk’un eski BM Büyükelçisi Abdi Baleta da ülkedeki İslamofobi sorununa değinerek, buna örnek olarak, bugün inşası devam eden Namazgah Camisi’nin yapımının 18 yıl boyunca engellenmesini gösterdi.
Türkiye’nin desteği ile inşasına başlanan başkent Tiran’daki bu caminin yapımına 18 yıl engel olunmasının, ülkedeki Müslümanlara karşı ayrımcılığın açık bir örneği olduğunu vurgulayan Baleta, buna karşın büyük bir ihtiyaç olmamasına rağmen Katolik ve Ortodoks kiliselerinin hızla inşa edildiğini dile getirdi.
Baleta, Arnavutluk’ta yaşanan Müslümanlar olarak, Namazgah Camisi’nin yapımına başlatılmasıyla ilgilenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.
Tiran’daki bir otelde düzenlenen sempozyuma, ülkedeki Türk kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ve diğer davetliler katıldı.
Kaynak: sondakika.com