Dillerin kullanımı yasa tasarısı bugün Meclis AB Komisyonu’ndan geçti. Yasa tasarısı, 13 Eylül’de genel kurulda görüşülecek.
Meclis AB Komisyonu’nda üç gündür tartışılan dillerin kullanımı yasa tasarısı, komisyondan geçti. Yasa tasarısı 13 Eylül’de Meclis genel kurulunda görüşülmeye başlanacak. Üç günlük tartışmalarda VMRO DPMNE milletvekilleri yasa tasarısına karşı olduklarını ve kamuoyunda tartışılması gerektiğini dile getirmelerine rağmen, yasa tasarısı mecliste çoğunluğu oluşturan partilerden 9 evet oyu ve hiçbir karşı oy ile komisyondan geçti.
Dört büyük parlamento grubunun koordinatörleri yasa tasarısı ile ilgili son görüşlerini ortaya koydu.
SDSM Koordinatörü Tomislav Tuntev, “Şu ana kadar ki tartışmalarla ters yönde toz kaldırılıyor, gerçekler yasa tasarısının yazdığına ve temsil ettiğine bakılmaksızın tersine çevriliyor” dedi.
Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) Koordinatörü Eyup Alimi ise, dilin her etnik grup için doğal hak olduğunu ve bu yasanın kabul edilmesiyle az çok gerçekliğin kabul edildiğini söyledi.
VMRO DPMNE Koordinatörü İliya Dimovski ise, yasa tasarısının anayasaya aykırı olduğunu söylerken SDSM koordinatörü Tuntev’e, “Yasa tasarısı, yani Arnavutça’nın tüm ülkede resmileşmesi, iki dilli üniformalar, banknotlar ve devlet kurumlarında iki dilde iletişim anayasaya uyuyor mu?” sorusunu yöneltti. Dimovski ayrıca yasa tasarısının kısa işlemlerle değil uzun uzadıya tartışılması gerektiğini savundu.
Besa Milletvekili Fadil Zendeli ise, yasanın kapsamlı olması gerektiğini ama göründüğü kadarıyla bu tasarının öyle olmadığını söylerken, “Yasa tasarısı bir ilerlemedir fakat resmileşme değildir. Hep birlikte sorumlu davranmak zorundayız. Çok etnikli toplumun Ohri Çerçeve anlaşmasının öngördüğü şekilde çok etnikli devlet olması gerekiyor. Malesef Ohri Çerçeve anlaşmasından 16 yıl geçmesine rağmen biz hala bunları tartışıyoruz” şeklinde konuştu.