Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve etkilerinin Malatya, Adıyaman, Hatay, Kilis, Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da da hissedilen üzücü depremin ardından şu sorular sorulmaya başlandı. Acaba depremin sonraki durağı neresi olacaktır? Bilim insanları tespitlerinde Türkiye’nin batı kısmını işaret ettikleri gibi Balkan coğrafyasını da bir deprem bölgesi olarak göstermektedirler. Balkan coğrafyası da bir deprem bölgesidir ve depremin gerekleşmesi beklenen yerlerden bir tanesidir.
– 1963 Üsküp depremi ve sonrası
Hatırlanılan ve yıkıcı hasar bırakan, 6.1 büyüklüğündeki deprem neredeyse şehrin % 80’ini etkilenmişti. Bin kişiden fazlasının vefat ettiği ve 3 binden fazla kişinin yaralandığı bu depremde felaket büyüktü ve 200 bin kişinin evsiz kalmasına neden olmuştu. Başladığı ilk günden itibaren, dünyanın dört bir yanından değişik yardım örgütleri, devletler, sıradan vatandaşlar tarafından dayanışma örneği gösterilmişti.
Depremi haber yapmak için Üsküp’e gelen The New York Times’tan David Binder, “uçaktan Üsküp’ü izlerken şehrin bombalanmış şekilde göründüğünü” yazmıştır. Bu yorum depremin yıkıcı büyüklüğünü gözler önüne sermektedir. Çevre şehirlerinde de hissedilen bu deprem, ülkenin en büyük afetleri arasında yer almaktadır.
Balkanların merkezi bir konumda bulunan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, olası komşularında da gerçekleşecek bir depremde etkilenmesi tâbidir. Son yıllarda Arnavutluk’da görülen 6.4 büyüklüğünde olan ve Kuzey Makedonya’nın batı kesiminide etkisi altına alan bir deprem gerçekleştiği bilinmektedir. İlerde Yunanistan’da da olası bir depremde Kuzey Makedonya şehirlerinin etkilenmesi muhtemeldir.
– Deprem gerçeğini unutmamak ve unutturmamak hayati bir meseledir
Unutulmamalıdır ki, deprem bir doğa olayıdır ve engellemek mümkün değildir. İnsanoğlu deprem gerçekliğiyle yaşamaya alışması gerekmektedir. Geçmiş tecrübelerden ders alınması gerektiği bir gerçektir. Yapılacak şey, dayanıksız binalar üzerine tedbirler alınması en az zayiatla atlatılabilmesini sağlayabilir.