Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye – Bosna Hersek İş Konseyi Başkanı Hasan Topaloğlu, Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Bosna Hersek’e yapacağını ziyaret öncesince BalkanNews’e değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkilerin temelinin asırlar öncesine dayandığını vurgulayan Topaloğlu, Osmanlıların bölgeyi fethi ile kurulan köklü bağların bugün de devam ettiğini söyledi.
Türkiye’nin, Bosna Hersek’i ”dost” ve ”kardeş” olarak gördüğünü kaydeden Topaloğlu, ”Bu nedenle, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın buraya yapacağı ziyaret daha da önem kazanmaktadır. İkili ilişkilerimizin, özellikle Cumhurbaşkanımız Erdoğan liderliğinde daha da güçlendiğini görüyoruz. Güçlenen siyasi ilişkilerimizin, son dönemde ticari ilişkilerimize de olumlu yansımaları oluyor. İki ülke arasındaki ticaret hacminde hedeflenen 1 milyar dolar seviyesine, bu yıl sonunda ulaşılmasını bekliyoruz. Bu ziyaret, hem siyasi ilişkilerimize hem de ticari ilişkilerimize önemli katkılar yapacaktır.” dedi.
Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilk Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA), 2003 yılında imzalanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Topaloğlu, güncellenerek yeni başlıklar da eklenen STA’nın ise 2019 yılında imzalanıp 2021 yılında yürürlüğe girdiğini belirtti.
Topaloğlu, ”İlk STA’nın imzalandığı 2003’te 70 milyon dolar sinde olan ticaret hacmimiz, 2021 itibarıyla 845 milyon dolar seviyesine çıkmıştır. Bu rakamı en kısa zamanda 1 milyar dolara çıkarılmayı hedefliyoruz. Bu yeterli değil tabii ki! Güncellenen STA ile hem Bosna Hersek’teki yatırımlarımızın hem de ticaret hacmimizin çok daha yukarılara geleceğine inanıyorum.” dedi.
Ziyaret kapsamında, DEİK olarak Bosna Hersek Dış Ticaret Odası iş birliğinde iş forumu da düzenleyeceklerini aktaran Topaloğlu, ”Belli aralıklarla düzenlenen bu iş forumları, iki ülkeden başarılı ve önemli iş insanlarını buluşturduğu gibi Türk iş insanlarının Bosna Hersek’teki yatırım potansiyellerini görmesine ve iş birliği kurmalarına da katkı sağlamaktadır. Bosna Hersek 3,5 milyon nüfusa sahip küçük bir ülke olabilir, ancak hem Avrupa’ya hem de önemli ticaret koridorlarına yakınlığı olması önemli bir faktördür.” dedi.
Sanayii, tarım, hayvancılık, hizmet, orman ürünleri gibi sektörlerin, Bosna Hersek’in önde gelen sektörleri arasında yer aldığını kaydeden Topaloğlu, bunların yanı sıra metal işleme, otomotiv yan sanayi, tekstil, madencilik, enerji, turizm ve inşaat sektörlerinin de önemli yatırım potansiyellerine sahip olduğunu dile getirdi.
Topaloğlu, iş forumunun Türk yatırımcılar için buradaki potansiyeli görmek açısından önemli bir fırsat olacağını söyledi.
Bosna Hersek’in ”Avrupa’nın kalbi” olarak nitelendirilebilecek bir konuma sahip olduğunu kaydeden Topaloğlu, ”Bu stratejik konum, Türk yatırımcılar için de son derece önemli. 2020 yılında Türkiye’nin Bosna Hersek’teki doğrudan stok yatırımı 250 milyon dolardı. İyi ilişkilerimiz ve güçlü bağlarımız dikkate alındığında bu rakamın çok daha yukarılara çekilmesi gerek. Ziraat Bankası, Natron Hayat ve Şişecam Soda gibi birçok önemli Türk yatırımı, Bosna Hersek’te başarılı işler yapıyor. Bosna Hersek, karmaşık siyasi yapıya ve ağır bürokrasiye sahip olabilir, ancak bu başarılı Türk yatırımları, potansiyel yatırımcılarımız için de cesaretlendirici bir faktör olmalı” dedi.
Topaloğlu, Türkiye’nin başta Bosna Hersek olmak üzere Balkanlar’da kalıcı barış ve istikrara çok önem verdiğini vurgulayarak, ”Bu kapsamda DEİK olarak bizler de Türk yatırımcıları teşvik ettiğimiz gibi Bosna Hersek makamlarından da yabancı yatırımcılara yönelik kolaylıkların ve desteklerin artmasını talep ediyoruz. Aramızdaki üst düzey siyasi ilişkilerin, ekonomik ilişkilerimize de en iyi şekilde yansıması için yoğun çaba sarf ediyoruz.” diye konuştu.
Kaynak: Balkan News