Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova, daha geniş aflar için modern bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Yeni Yıl tatili vesilesiyle cumhurbaşkanı yedi hükümlüyü affetti. Altısının cezalarında üçer ay indirim yapıldı, birinin ise son üç ay dört günü kısaltıldı, yani tahliye edildi.
Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova, yasanın daha büyük aflara izin verdiğini ve hapis cezalarının birkaç aydan kısa sürede kısaltılmadığını savunuyor.
Bir hata yapıp hapse giren insanların da insan olarak kaldığını ve ne kadar yeniden sosyalleştiklerine bağlı olarak onlara yeni bir yaşam şansı verilmesi gerektiğini söyleyen Davkova, “Makedonya’nın yeni ve modern bir Af Yasasına ihtiyacı var, çünkü Anayasa Mahkemesi’nin çeşitli kararlarından sonra mevcut olan, kelimenin tam anlamıyla bir yasa değil.” dedi.
Cumhurbaşkanı Siljanovska Davkova’nın ekim ayında hükümlüleri affettiği bildirmesinin ardından kamuoyunda konuyla ilgili tartışmalar başladı.
Baron uyuşturucu çetesine üye olduğundan şüphelenilen Akif Ravmanoski, aynı suç çetesine bağlı ünlü Shenky Versace’nin kardeşi Arachino’lu Shenol Maslani, eski Bitola belediye başkanı Vladimir Taleski ve 2002’de hüküm giymiş eski istihbarat görevlisi Marjan Efremov. ‘Casusluk’ davasında affedildi. Kamuoyunda yaşanan tartışmaların ardından Af Komisyonu istifa etti ve ardından yeni bir komisyon atandı.
İştip Kışlası ziyareti esnasında konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Davkova, “Ne Adalet Bakanlığı ne de Af Komisyonu soruşturma organı rolünü oynayamaz veya oynamamalı, insanları kontrol etmesi için İstihbarat Teşkilatı’nı aramamalı. HAYIR. Bu mahkemenin işidir. Yani hakim profili oluşturuyor ya da beğendiyseniz bize gelen dosyayı oluşturuyor. Gerçekleri ve kanıtları yalnızca mahkeme doğrulayabilir, biz değil. Peki benim için en önemli olan nedir? – Cezaevlerinde mahkumların kendileri ya da yakınları ceza indirimi istediğinde, dosyayı kim düşürüyorsa seçimi kim, nasıl yapıyor? Eğer içeride gerekli tüm unsurlara sahip değilseniz, o zaman ne adalet ne de biz, insanların gerçek bir temsiline sahip olabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.
Mahkumlar önce af talebinde bulunmalıdır, ardından başvurular Adalet Bakanlığı’nda bir komisyon tarafından incelenir. Ardından, cumhurbaşkanı tarafından oluşturulan Af Komisyonu’na gönderilir. Bu komisyon, af için önerilerde bulunur, ancak nihai karar cumhurbaşkanı tarafından verilir ve cumhurbaşkanı, önerileri kabul etmek zorunda değildir.