
Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska-Davkova, bugün Bakü’de düzenlenen 12. Küresel Forum’un açılış törenine hitap etti.
Uluslararası “Nizami Gencevi” Merkezi tarafından düzenlenen forum, 15 Mart’a kadar Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştiriliyor.
Siljanovska-Davkova, Bakü Küresel Forumu’nun son yıllarda en önemli uluslararası platformlardan biri haline geldiğini ve en önemli bölgesel ve küresel sorunları ele aldığını değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Davkova, “Çok taraflılık, çok kutupluluğa yol veriyor. Artan jeopolitik rekabet, kolektif güvenlik sistemini zayıflatıyor. Birleşmiş Milletler, en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda marjinalleştiriliyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası uzlaşı sorgulanıyor. Kurallara dayalı uluslararası sistemin altının oyulduğu yeni bir çağın başlangıcında nasıl yaşayacağız?” ifadelerini kullandı.
Güncel jeopolitik dalgalanmalar bağlamında, Cumhurbaşkanı her gün daha fazla soru ve daha az cevap olduğunu ve dünyanın çok daha farklı bir yer haline geldiğini belirtti.
Bakü Küresel Forumu’nun, barışı sağlama ve sürdürme yönünde çalışmaya devam etmek için taze perspektifler sunabileceğine inandığını ifade etti.
Açılış törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begaj ve Bosna-Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Željka Cvijanović de katıldı.


