Çevik: TİKA, Kuzey Makedonya’da 16 yılda 1.200 proje hayata geçirdi

Kuzey Makedonya’da yaşayan Türklerin resmi bayramı olan “21 Aralık Türkçe Eğitim Günü” dolayısıyla başkent Üsküp’te kutlama programı düzenlendi.

TİMEBALKAN

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, programda yaptığı konuşmada, TİKA’nın dünyada uyguladığı 1.000 eğitim projesinin 350 tanesinin Kuzey Makedonya’da yapıldığını söyledi.

2005 yılında kurulan TİKA’nın Kuzey Makedonya’da 16 yılda 1.200 proje hayata geçirdiğini belirten Çevik, “Bu 1.200 projenin yaklaşık %37’si eğitim projeleridir. Dünyada uyguladığı 1000 eğitim projesinden 350 tanesini Kuzey Makedonya’da uygulamış, inşa ettiği yaklaşık 335 okulun 55 tanesini de yine Kuzey Makedonya’da yapmıştır.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya Türklerinin bugüne kadar Kuzey Makedonya devletinin desteği ile birlikte bir bütün olarak farklı kalabilmenin modelini ortaya koyduğunu kaydeden Çevik, Rumeli Türklerinin, özelde de Kuzey Makedonya Türklerinin yüzyıllardır Türk milletinin kalbine, zihnine, kutsal hazinesine sahip çıkıp bu uğurda bedeller ödediklerini belirtti.

Bugün Rumeli’de konuşulan Arnavutça, Sırpça, Makedonca, Boşnakça dillerinde 7 ila 8 bin Türkçe kelime bulunduğunu söyleyen Çevik, “Kuzey Makedonya’nın Türkçesi Anadolu’nun Türkçesidir. Anadolu Türkçesinin temelidir. Oğuz Türkçesinin ağzıdır ve bir edebiyat dilidir. Rumeli’de huzurun, barışın, refahın dilidir Türkçedir.” diye konuştu.

Bugün Balkanlarda yaşayan toplumların yüzde 12’sinin Türkçe konuştuğuna dikkati çeken Çevik, “Kuzey Makedonya Türkleri tıpkı Rumeli’de yaşayan ve Türkçe konuşan 10 milyon insan gibi tüm toplumlarla birlikte barış ve esenlik içerisinde yaşamaktadır. Yaşadıkları devletlerin çıkar ve milli menfaatlerini somut olarak gözeterek hüsnü kavim görmüşlerdir.” dedi.

Rumelinin paylaşılan kültürel mirası olan Türkçe ve Türk kültürüne sahip çıkmak için TİKA’nın birçok projeyi hayata geçirdiğinin altını çizen Çevik, “Radoviş’in Buçim Köyü’nden Karbintsi’nin Ocalı Köyü’ne, İştip’in Şaşavarlı Köyü’nden Mogila’nın Budaklar Köyü’ne, Mavrova-Rostuşa’dan Valandova’nın Dedeli ve Çalıklı köylerine, Vasilevo’nun Yüksek Mahallesi’nden Merkez Jupa’nın Dılgaş, Doyran’ın Göpçeli köylerine kadar onlarca okul inşa ederek ortak bir geçmiş var ama ortak bir geleceğimiz de var diyerek sahip çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Read Previous

Bosnalı Sırp iktidar partilerine polis baskını

Read Next

TBMM Başkanı Şentop, Sırbistan Ulusal Meclis Başkanı Daçiç ile görüştü