Çevik: Bosna’da yaşanılanlar hiçbir zaman hafızalarımızdan silinmeyecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Bosna’da yaşanılanlar hiçbir zaman hafızalardan silinmeyeceğini söyledi.

Srebrenitsa Soykırımı’nda yaşamını yitiren 8 bin 372 Boşnak, TİKA desteğinde Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği programla anıldı. Etkinlikte Srebrenitsalı kadınlar ve gaziler o dönem yaşadıkları zorlukları ve acıları anlattı.

Program kapsamında “28.Yılında Srebrenitsa Soykırım Paneli” ve “Bir Annenin Eşarbı’’ sergisi açıldı ve Bağcılar Belediyesi Başkanlık Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, AK Parti MKYK Üyesi Ahmet Bilal Kıymaz, Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Bosna Hersek İstanbul Konsolosu Enisa Komar, Srebrenitsa ve Jepa Derneği Başkanı Başkanı Munira Subasic, Çatışma Sonrası araştırma Merkezi Müdüresi Velma Saric, Srebrenitsa Potoçeri Anma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Emir Suljagic boşnak gaziler ve çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaş katıldı.

Programa katılan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, insanlık tarihinin birçok trajik hadisenin şahidi olduğunu söyledi.

Yaşanan trajedilerin, toplumsal ve bireysel hafızalarda derin yaralar açtıklarına dikkati çeken Çevik, “Bu yaraların bütünüyle iyilişmesi, zamanın üstesinden gelemediği bir olgudur. Asırlar geçse de acılar hep taze, bilinçler hep yaralı kalır. Bundan 28 yıl önce Boşnakların sistematik bir şekilde soykırıma tabi tutulması da böyle bir trajik hadisedir. Acısı hiçbir zaman dinmeyecek, yaşanılanlar hiçbir zaman hafızalarımızdan silinmeyecekti.” ifadelerini kullandı.

Saraybosna’da, Srebrenitsa’da, Ahmiçi’de, Preyedor’da, Vareş’de, Zvornik’de ve daha birçok şehirde, kasabada, köyde binlerce masum Müslümanın katledildiğini anımsatan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, “Sadece Srebrenitsa’nın 11 Temmuz’da Sırpların eline geçmesiyle 8372 insan şehit düşmüştür. Aliya İzzetbegoviç’in işaret ettiği “soykırımın unutulmaması” uyarısına TİKA olarak özel bir önem veriyoruz.  Bugün Saraybosna’da TİKA desteği ile kurulmuş olan 11 Temmuz Galerisi, Saraybosna’da en çok ziyaret edilen galeri olarak her yıl tüm dünyadan binlerce misafire Srebrenitsa gerçeğini anlatmaktadır. Başkanlığımız Potoçari’de bulunan ve katliamın merkezinde yer alan akü fabrikasının Soykırım Müzesine dönüştürülmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Buranın bir müzeye dönüştürülerek Srebrenitsa’da yaşananların tüm çıplaklığı ile dile getirilmesi için çalışmalarımız sürmektedir.” açıklamalarında bulundu.

Mesuliyetimizin gereklerini yerine getirmekte ısrarcı olacağız

Tarihin, aynı zamanda geleceğin tasarımı olduğunu belirten Çevik, “Bugün yapılan hizmetler gelecek nesillerin hayatlarında ve hafızalarında var olacaktır. Gelecekte yaşanmasını istemediğimiz acıların önüne bugünden setler çekmek tarihi bir mesuliyet olarak omuzlarımızdadır. Mesuliyetimizin gereklerini yerine getirmekte ısrarcı olacağız.” diyerek sözlerini bütün Srebrenitsalıların ortak duasını okuyarak tamamladı.

Program sonrası katılımcılara Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, ve Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Read Previous

Sırbistan Başbakanı Brnabic: B planımız yok

Read Next

Srebrenitsa soykırımının “isimsiz” kurbanları defnedilmeyi bekliyor