Burgaz şehrinde 24-26 Şubat tarihleri arasında düzenlenen 7. Bulgaristan Türk Kültürü – Dil, Din, Sanat, Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı’na yaklaşık 120 kişi katıldı.
Etkinlik, Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE Partisi) Eş Başkanı ve Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden (HÖH) Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu Renew Europe Grubu Üyesi İlhan Küçük’ün programının bir parçasıdır.
Çalıştayın özel konukları Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök ile Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosu Senem Güzel idi. Katılımcılar arasında 48. Dönem Halk Meclisi’nde HÖH milletvekilleri Sevim Ali, Eşeref Eşeref ve aynı zamanda HÖH Gençlik Kolları Başkanı olan Sezgin Mehmet, HÖH Burgaz İl Başkanı Ahmet Süleyman da yer aldılar.
Kültür forumu, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı depremlerin kurbanları anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
AP Milletvekili İlhan Küçük, kültür forumu katılımcılarına yönelik selamlama konuşmasında şunları söyledi: “Tarihimiz, örf ve adetlerimiz, kültürümüz bizim zenginliğimizdir. Geleneklerin muhafaza edilmesi ve korunmasını teşvik ediyorum, çünkü çeşitlilik zenginliktir. Dünyanın çeşitliliği farklılıklarda yatar, onların temelinde köprüler kurmalı ve toplumu birleştirmeliyiz. Çeşitlilik bir ülke için gurur kaynağıdır. Kültür emekçileri, bir milletin kimliğini, dilini, dinini, kültürünü ve geleneklerini koruyan ve geliştiren en önemli bireyler arasındadır.”
Çalıştaya katılanları selamlayan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı depremlerde zarar görenlere sağlanan yardım ve gösterilen empati için en içten teşekkürlerini dile getirdi.
Bu yılki çalıştaya akademisyenler, üniversite hocaları, sivil toplum sektörü temsilcileri, folklor ekibi yönetmenleri, şairler, yazarlar ve dil, yaşam tarzı ve gelenekler olmak üzere Türk kimliği unsurlarının korunması için çaba sarf eden Türk kültür camiasını bir araya getirdi. Kültür forumu kapsamında üç panel düzenlendi. Bunlarda ele alınan başlıca konular “Bulgaristan’daki Türk Etnik Grubunun Dili, Dini, Sanatı ve Basını”, “Bulgaristan Okullarında Türkçe Eğitimi ve Türkçe Ders Kitapları”, “Bulgaristan’daki Türk Kökenli Üniversite Hocaları” idi. Dördüncü konu, Bulgaristan’daki Türklerin etnik ve kültürel kimliğinin korunmasına ve sivil toplum kuruluşlarının, halk kültür evlerinin ve belediye çocuk komplekslerinin rolüne ayrıldı.
Seminer programı kapsamında Momçilgrad (Mestanlı) şehrinden ressam Kamber Kamber’in yağlı boya resim tabloları sergilendi. Batı Trakyalı ebru tekniğinin ustası Fevzi Ali, foruma katılmak üzere özel olarak Yunanistan’dan Burgaz’a geldi. Sanatçı, nadir icra edilen, eski bir Türk sanatı olan ebru gösterisi eşliğinde ebru sanatı eserlerini sergiledi.
Kaynak: Kircaalihaber