Bulgaristan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nikola Stoyanov’un Arap Odalar Birliği Genel Sekreteri Khaled Hanafi ile yaptığı görüşmede Arap Birliği ülkelerinin en büyük iş örgütünün Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) ithalat ve ihracat için bir lojistik merkez haline gelmesi olanaklarını araştırdığı anlaşıldı.
Görüşmeye Mısır’ın Bulgaristan Büyükelçisi Halid İbrahim Emara de katıldı. Heyet geçtiğimiz günlerde Burgaz Limanı’nı ziyaret ederek bölgedeki ticari kuruluşlarla bir dizi görüşme gerçekleştirdi.
Bir Bulgar-Arap Odası kurmak için çalışmalar sürüyor. Bu amaçla Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası ile Arap Odalar Birliği arasında bir anlaşma hazırlanmaktadır. Bulgaristan ile Arap Birliği ülkeleri arasındaki iş bağlantılarını teşvik edecek yeni iş örgütünün ülkemizde de temsilciliği açılması planlanıyor. Khaled Hanafi, “Ayrıca yatırım fırsatlarını ve ortak projeleri popülarize etmek için bir dizi etkinlik de hazırladık” diye açıklık getirdi. Arap Odalar Birliği temsilcileri, “1 milyardan fazla insandan oluşan bir pazara erişim sağlayabiliriz ve Bulgar şirketlerinin çok daha aktif olmaları kilit önemdedir” diye eklediler.
Bakan Stoyanov, “Ülkemiz için Mısır ve Arap bölgesi, ekonomik ilişkilerin potansiyelinin güçlendirilmesi açısından son derece yüksek öneme sahiptir” diye vurguladı. Bölgedeki iş ortaklıkları için diğer alanları sıralayan Bakan, “Sanayi bölgelerindeki yatırım fırsatlarının popülarize edilmesi, yeni kurulan şirketler ile deneyim alışverişi sağlayan programların otoriteleri arasındaki temaslar – bunlar, Bulgaristan ile Arap Devletleri Ligi arasındaki ekonomik ilişkilerde birçok yeni ufuk açacak fırsatlardır” diye ekledi.
Görüşmede Bulgaristan ile Mısır arasındaki ikili ekonomik ilişkiler de ele alındı. Ülkelerimiz arasında geleneksel olarak iyi ticari ilişkiler var ve 2022’de ikili ticaret hacmi yaklaşık 830 milyon ABD dolarına ulaştı. Bu rakam, 2021’e kıyasla yaklaşık %40’lık bir büyümeye işaret ediyor.
Toplantıya katılanlar ayrıca devlet düzeyinde katılımla düzenli, ancak farklı formatta iş forumları ve girişimlerin düzenlenmesi hakkında yorum yaptılar. Bu, hem büyük hem de küçük ve orta ölçekli işletmeleri birbirlerine tanıtmaya ve ortak projeler için temas noktaları belirlemeye motive eden bir araçtır. Stoyanov, bu yönde somut adımlar atmak için bölgedeki ticari ve ekonomi ilişkiler ofislerinin bu süreçte aktif olarak yer alacağını taahhüt etti.
Arap Odalar Birliği, Bulgar şirketlerini bu yıl eylül ayında Fas’ta kendi himayelerinde düzenlenen Uluslararası Gıda Ürünleri Forumu’na katılmaya davet etti.
Arap Odalar Birliği, Arap Devletleri Ligi’ndeki 22 ülkenin ticaret odalarının yanı sıra bu ülkeler ve dış ve dış ortakları arasındaki bir dizi karma ikili oda ve iş konseylerini temsil eden en büyük bağımsız, bölgesel, sivil toplum kuruluşudur. Örgüt, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri arasındaki yatırım, ekonomik iş birliği ve ticareti güçlendirmenin yanı sıra diğer bölgelerle temasları genişletmek için çalışıyor. Birliğin ana önceliği, özel sektörün faaliyetlerini ve üyelerinin şirketlerinin ve işletmelerinin ve potansiyel dış ortaklarının uluslararası aşmasını teşvik etmektir.
Kaynak: Kırcaalihaber