İngiltere, Manş Denizi üzerinden kaçak göçü engellemek için sıkı önlemler alıyor. Bu yolu kullanan göçmenlerin çoğunluğunu Afganlar, İranlılar, Türkler, Eritreliler ve Iraklılar oluşturuyor.
İngiltere, Avrupa üzerinden kaçak göçü engellemek için Balkan ülkeleriyle yakın işbirliği yapıyor.
İngiliz yetkililer, tehlikeli yolculuklarda kullanılan küçük teknelerin Avrupa Birliği’ne girişini engellemek için 2022 yılının sonlarında harekete geçti.
Şu ana kadar, çoğunlukla Batı Avrupa’ya giden Türk tırlarında 52 motor, 49 lastik bot, 755 el pompası ve 110 can yeleği ele geçirildi.
Bulgar gümrük memuru Georgi Gospodinov ve Kapitan Andreevo’daki diğer gümrük memurları bu kampanyaya önemli katkıda bulundu.
Türkiye ile Bulgaristan arasındaki geçiş, İngiltere’nin küçük teknelerle geçiş yapan rekor sayıdaki belgesiz göçmeni durdurmaya çalıştığı Manş Denizi’ne de 2.500 kilometreden fazla uzaklıkta.
AFP’ye konuşan Gospodinov, “Dıştan takmalı motorlar üzerinde belirli işaretler bıraktık ve Britanya kıyılarında terk edilmiş motorları tespit edebilen Britanyalı ortaklarımızı bilgilendirdik” dedi.
Aynı teknelerin Manş geçişlerini organize eden kaçakçılar tarafından kullanıldığının kanıtlanması üzerine, küçük şişme botların, motorların ve can yeleklerinin AB’ye ithalatı kısıtlandı.
“Yasadışı korkunç insan ticareti”
İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, şubat ayında Sofya’ya yaptığı ziyaret sırasında Bulgaristan ile ortaklığın “birçok insanın hayatını kaybettiği yasadışı korkunç insan ticaretini” durdurmak için hayati önem taşıdığını söyledi.
Londra, personeli eğitmek ve gözetleme dronları da dahil olmak üzere ekipman sağlamak için toplam 1.2 milyon Sterlin sağladı. İngiltere benzer bir işbirliğini Fransa ile de başlattı.
Kapitan Andreevo kontrol noktasında her gün batıya giden yüzlerce kamyon x-ray cihazından geçtikten sonra koklayıcı köpekli gümrük memurları tarafından inceleniyor.
Kaçak botların kauçuk kokusunu algılamak üzere özel olarak eğitilmiş bir koklayıcı köpek İngiliz yetkililer tarafından gönderildi.
Kaynak: euronews