Bulgaristan’daki son seçim eğilimleri

Alpha Research ajansının 5-12 Aralık tarihleri arasında yaptığı sosyolojik araştırmaya göre, Jelyazkov Kabinesi’nin istifası protestoların mantıklı bir sonucu olarak görülüyor ve ankete katılanların yarısından fazlası (%50+) istifanın gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyor.

Halkın büyük çoğunluğu (%59 koşulsuz, %25 kısmen) protestoları destekliyor, adil buluyor ancak kabul edilemez bir siyasi alternatife yol açmasından endişe ediyor.

Seçim Eğilimleri ve Partilere Güven

Erken seçime gitme isteği %5 ila %7 artarak, sandığa 300 bin ila 500 bin daha fazla kişinin gitmesi bekleniyor.

GERB ve PP-DB arasındaki oy farkı kapanıyor, bu da rekabetin artacağını gösteriyor.

-GERB ilk sırada yer alıyor ancak protestolar nedeniyle desteği 4 puan azalarak %21.4’e düştü. Boyko Borisov’a güven %21.6.

-PP-DB protestoları destekleyerek oylarını yaklaşık %4 artırarak %17.8’e ulaştı.

-“Vazrajdane” %11.6 ile üçüncü sırada.

-HÖH (DPS) % 9.4 ile dördüncü sırada.

– BSP (%4.9) ve İTN (%3.8) yeni parlamentoya girme sınırında.

-Veliçie %2.1 ve APS % 1.6 ile parlamento dışında gözüküyor.

Devlet kurumlarına duyulan güvensizlik derinleşiyor, bazıları tarihi düşük seviyelere iniyor.

Cumhurbaşkanı ve Liderlere Güven

-Cumhurbaşkanı Rumen Radev kurumsal reytingde liderliğini koruyor ancak güveni 4 puan düşerek %35’e geriledi.

-Siyasi liderlere destek azalırken, olumsuzluk artıyor.

2026 Beklentileri

-Hane halkı ve ülke için kötümser beklentiler artıyor; bu durum hem enflasyon hem de siyasi belirsizlikten kaynaklanıyor.

Avro 2026 yılını en çok karakterize eden kelime.





Kırcaalihaber

Read Previous

Danimarka’da eğitim alan Kosovalı cezaevi görevililerine sertifika

Read Next

Sırp Bakan Starovic, Saar ile görüştü