Bulgaristan’daki öğretmenlerin % 45’i emekli oluyor

Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev, Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) verdiği röportajda, ”Bir ülkede yeterli öğretmen olmalı. Normal yaş yapısına göre öğretmenlerin % 25’i emekli olması gerekiyor, bizde ise bu oran % 45’tir. Eğitim sistemine iyi öğretmenler sağlamamız gerekiyor” diye kaydetti.

Bakan, 2020’den itibaren pedagoji eğitimine katılan en iyi performans gösteren öğrencilere üçüncü bursların verileceğini belirtti.

Vılçev’in açıkladığı verilere göre, önceki yıllarda bilgi teknolojileri ve İngilizce branşlarında öğretmen açığı olmuştur, önümüzdeki yıllarda ise matematik, fizik ve kimya branşlarında öğretmen açığı olması bekleniyor.

Bakan, okul eğitimi ve yükseköğretimde ücret dengesizliğinin nedeninin her iki sistemin de düzenleme modelinden ve sorumluluk düzeyinden kaynaklandığını açıkladı. Okul eğitim sisteminde, ücretlendirme merkezi olarak düzenlenirken, yükseköğretimde tamamen özerk olarak düzenlenir” diye izah etti. Onun ifadesine göre, üniversitelerde görevli öğretmenlerin maaşları 1900 levadan fazladır, ancak en düşük ve en yüksek maaşlar arasındaki fark oranı ortalama yüzde 150’dir. Okul eğitiminde ise bu oran yüzde 40 oranındadır.

Vılçev, tüm bütçe programlarından en yüksek toplumsal getirisi olanının okul öncesi eğitime yönelik olanının olduğunu belirtti. Onun ifadesine göre, 4 yaşındaki çocuklar için anaokulu eğitimin zorunlu olması çok pahalıya mal olmayacaktır.

Bakan, ”Bu eğitimin büyük bir kısmını finanse ediyoruz – bunun için 14 milyon leva ayırdık, ancak çocukların kapsamının % 78’den % 90’a genişletilmesi yıllık 25-30 milyon levaya mal olacak” dedi.

Anaokulu katkı paylarından muaf tutulacak çocuklarla ilgili olarak Bakan, fonların ne kadar olacağına dair henüz bir karar alınmadığını, ancak kaynakların devlet bütçesinden ve Avrupa Sosyal Fonu tarafından verilecek hibe destekleriyle tamamlanacağını belirtti. Bakan, Roman çocuklarının eğitime entegrasyonuna yönelik bir program kapsamında son üç yılda yaklaşık 40 bin çocuğun okula kayıt olduğunu belirtti. Onun ifadesine göre, asıl sorun kültüreldir – bu sorun, eğitime yönelik tutumdan kaynaklanıyor.

Bakan, ”Mekanizmanın uygulanmasına yönelik aktif çalışmalara devam etmeliyiz ve onların her gün okula gitmelerini sağlamak daha önemlidir, çünkü kayıt bir kereye mahsus ve kolay bir işlemdir. Ayrıca öğrenme motivasyonuyla ilgili bir sorunumuz var, ancak bu tüm çocuklar için geçerli” diye ifade etti.

Onun ifadesine göre, eğitim sistemine dahil olanlar arasında ilk defa ebeveynlerinin eğitimi düşük olan ailelerin çocukları daha fazladır.

Bakan, ”Her bir öğretmenin daha fazla çaba göstermesiyle çocukları eğitim sistemine dahil etmek zorundayız” diye sözlerini tamamladı.

 

 

Kırcaalihaber

Read Previous

Dünya genelinde elektrikli taşıt sayısı 5 milyonu aştı

Read Next

Kosova ve Arnavutluk terörle mücadelede kararlı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *