Bulgaristan’da salgın esnasında 700 bin kişi sağlık sigortası haklarından yoksun

Sofya’daki Pirogov Hastanesi Müdürü Prof. Dr. Asen Baltov, basına yaptığı açıklamada, “Ülkemizde 700 000 kişi pandemi sırasında sağlık sigortası haklarından yoksun. Bu demektir ki ülkemizde on kişiden birisinin aile hekimi yok ve dolayısıyla koronavirüse (Covid-19) karşı aşı olmak istediği kayıt altına alınamaz” diye bildirdi.

Profesörün ifadesine göre, bu insanlar kitlesel aşılamanın kapsamından çıkarılmayacak. Bu amaçla, Pirogov Hastanesi ve ülkedeki diğer merkezlerde Covid-19’a Karşı Ulusal Aşılama Planını Uygulama Kurulunun belirlediği düzen doğrultusunda sigortasızların aşı olabileceği noktalar oluşturulacak.

Pirogov Hastanesi Müdürü, ayrıca ön talimatlara göre hamile kadınlar ve 16 yaşın altındaki çocukların aşılamaya tabi tutulmayacağını açıkladı. Halihazırda hastalığı geçiren kişilerin de aşı olup olmayacağına dair yazılı bir protokol yok. Prof. Dr. Baltov, kendisinin şu anda yüksek seviyede antikor oranına sahip olduğunu, ancak izin verilirse aşı olacağını açıkladı.

Covid-19’a Karşı Ulusal Aşılama Planını Uygulama Kurulu Başkanı Prof. Dr. Krasimir Gigov, “Risk, aşı olmazsak, faydalarından çok daha büyük. Bugün bir aşının etkinliğini ve toksisitesini çok daha hızlı değerlendirebilen yöntemlere sahibiz. Bilim sürekli gelişiyor. Riskli bir ürün piyasaya sürmeyi hiçbir şirket göze alamaz, çünkü kendisi için de bir risk… Bilime inanalım” dedi.

Profesör, “Aile hekimleri tarafından COVID-19’a karşı aşı olmak isteyen kişilerin isimlerinin yer aldığı listeler hazırlanıyor. Birinci, ikinci ve üçüncü sırada olan kişiler yok, aşılanacak ana gruplar var. Aşılama paralel olarak yapılacak, ancak öncelikli aşı olacak gruplar olacak “dedi ve ilk 125 000 doz aşıların kritik sektörlerde çalışanları aşılanmasını hedeflediğini açıkladı.

Prof. Dr. Gigov, “Covid-19’a Karşı Ulusal Aşılama Planını Uygulama Kurulunun görevi, ilgili gruplardan kişilerin sayısını belirlemesi ve aşılamayı başlatması. Elimizde bulunan dondurucular mevcut aşı dozlarını saklamaya yetecek. Ay sonunda aşılar ülkemize ulaşır ulaşmaz aşı başlayacak” dedi ve hastalığı geçirenlerin bile aşı olmasının iyi olacağını söyledi.

Profesör, “Aşı kuralları aşılarla birlikte gelecek. Aile hekimleri, bir hastanın aşı olmaya uygun olup olmadığını değerlendirecek… Aşı olanların durumu aktif bir şekilde takip edilecek… Aşı olalım, bu tek özel araç, yoksa insanları kaybedeceğiz” diye ifade etti. Prof. Dr. Gigov, olağanüstü bir durumlarda tüm kurtarma operasyonlarının devlet tarafından finanse edildiğini, bu nedenle aşıların ücretsiz olacağı konusunda kesin konuştu.

Kırcaalihaber

Read Previous

Yunanistan’da okullar 7 Ocak’ta açılacak

Read Next

Ekonomi Bakanı Bekteşi turizm ve hizmet sektörü temsilcileriyle bir araya geldi