Bulgaristan’da orduda göreve başlama yaşında değişiklik isteniyor

Bulgaristan Savunma Bakanlığı, Savunma ve Silahlı Kuvvetler Kanunu’nda değişiklik yaparak orduda göreve başlama yaşının 28’den 40’a çıkarılmasını ve bazı durumlarda emeklilik yaşının 5 yıla kadar yükseltilmesini öneriyor.

Buna ilişkin kanun teklifi, Halka Danışma Portalı’nda gerekçeleri ile birlikte yayınlanmıştır.

Değişikliklerin amacı, orduda personel sıkıntısının üstesinden gelmektir. Kanun teklifinin gerekçe kısmında Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov, 2015’ten bu yana daha geç emekli olma olanağı, pozisyonlar için maksimum yaş sınırının yükseltilmesi, daha fazla öğrenci kabulü ve başka bu yönde bir dizi önlem alındığına dikkat çekiyor.

Geçen yıldan beri bakanlık, askerlik mesleğinin farklı şehirlerde tanıtıldığı “Asker Ol” başlığıyla yürütülen bilgilendirme kampanyaları gerçekleştiriyor. Buna rağmen an itibariyle yaklaşık 5 000 askeri personel eksikliği yaşanıyor.

Kampanya sonucunda 28 yaş üstü vatandaşlar arasından orduda görev yapmak isteyenlerin olduğu raporlandı ve bunun da değişiklikler istenmesinin sebeplerinden biri olduğu kaydedildi.

Emeklilik yaşına ilişkin değişiklikler kabul edilirse, askerler ve denizciler 48 yaşına kadar, generaller ve amiraller ise 65 yaşına kadar hizmet edecekler. Savunma Bakanlığı’na göre, şu anda orduda emekli olup hizmet vermeye devam eden yaklaşık 1 500 kişi görev yapmaktadır.

Karakaçanov, boş pozisyonların doldurulması konusunda bu yıldan itibaren uygulanmasını umduğu gönüllü askerliğe güveniyor. Üç, altı veya dokuz aylık bir eğitimden sonra herkesin orduda göreve başvurabileceği bir uygulama söz konusudur.

Bakan, gönüllü askerliğin zorunlu askerliğin geri getirilmesine yönelik ilk adım olduğunu birçok kez söylemiştir. Bakanlığın yaptığı hesaplamalara göre, zorunlu askerliğin geri getirilmesi 100 milyon levaya mal olacak.

Karakaçanov, iki ay önce bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, ”Toplum, zorunlu askerliğin geri getirilmesine hazırdır. 2008’de zorunlu askerliğin kaldırılmasına yönelik kampanya büyük bir hataydı. Anayasa’da her bir Bulgaristan vatandaşının ülkesini savunması gerektiği konusunda çok açık bir hüküm var. Askeri eğitim vermeden savaşa gönderilen kişiler katliama mahkum edilmektedir” demişti.

 

 

Kırcaalihaber

Read Previous

“Lozan’dan Günümüze Batı Trakya Azınlık Okulları” kitabı Gümülcine’de tanıtıldı

Read Next

Miçotakis: En büyük sorunumuz Türkiye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *