Bulgaristan Ulusal Televizyonu’na (BNT) konuşan Ulusal Bulaşıcı ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü Prof. Dr. İva Hristova, Omicron varyantının neden olduğu yeni koronavirüs dalgasıyla ilgili, “Binlerce kişinin virüsle enfekte olması ve aynı zamanda hastaneye yatış oranının düşük olması mümkündür” diye kaydetti.
Omicron’un ülkemizde olduğunu, test yapmak için çok daha fazla numunenin alınması beklendiğini, dalganın çığ gibi geldiğini ve genel vaka sayısının hızla artmasının beklendiğini söyleyen Prof. Dr. Hristova, “Çeşitli araştırmalara göre, bir Omicron türü taşıyıcısı virüsü temas kurduğu tüm insanların üçte ikisi ile dörtte üçü arası kadarına bulaştırıyor” diye belirtti.
Uzman, “Yeni varyant, bugüne kadar görülen diğer varyantlardan çok farklı, ancak böyle ciddi bir hastalığa neden olmaz, daha kısa bir kuluçka süresine sahip ve semptomların daha kısa sürede gelişmesi ile karakterize edilir” diye açıklık getirdi.
Profesör, “Takviye doz aşı, riski birçok kez azaltır ve bu dalgayı atlatmak için bize en az üç ay rahatlık sağlayacak” dedi.
Bilim insanı, “T-hücresi bağışıklığı çeşitli varyantlara karşı oldukça dirençli, ancak zamanla antikor seviyesi düştüğü için bir takviye dozu onların seviyesini kat kat yükseltir – bazı yayınlara göre 30, 40-50 kat daha yüksek seviyeye çıkarır. Aynı zamanda antikorların Omicron üzerindeki etkileri çok daha azdır. Mantık budur – yeterli korumaya sahip olmamız için antikor miktarını bir güçlendirici aşı ile artıralım” dedi.
Prof. Dr. Hristova, “Virüs mutasyona uğrayarak daha az patojenik bir varyanta dönüşebileceğinden dolayı her üç ayda bir aşı yapılacağı söylenemez” diye vurguladı.
Ulusal Bulaşıcı ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü, “İngiltere’den gelen veriler, vaka sayısında önceki dalgada kaydedilen maksimum vaka sayısına kıyasla beş kat artış, ancak aynı zamanda ölüm oranlarında önceki dalgaya göre beş kat azalma olduğunu gösteriyor” diye kaydetti.
Bilim insanı, Covid-19 geçirip antikor düzeyi yüksek olan kişiler olduğu için antikorların ölçülmesini önermiyor. Prof. Dr. Hristova, antikor titrelerinden daha önemli olanın hastalık veya aşılamanın üzerinden geçen süre olduğunu söyledi.
Bilim insanı, “Omicron’dan kaynaklanan vaka tespit edilen kişilerin hepsi 9 ay önce aşılanmıştır. Daha da yüksek antikor titre değerlerine sahip olabilirler, ancak geçen zaman başlı başına bir güçlendirici doz aşı alınmasını gerektirir. Dokuz ay çok fazla bir zamandır. Korumaya sahibiz, ancak Omicron varyantı bu değişik yapısıyla çok agresif ilerliyor. Onu durdurmak için tekrar bağışıklık sistemimizi yükseltecek bir güçlendirici doz aşıya ihtiyacımız var, böylece yaklaşan düşman göz önüne alındığında bağışıklık sistemimiz tam savaşa hazır duruma gelir. Bu dalga geçtiğinde böyle bir uyarıya gerek olmayacak” dedi.
Ulusal Bulaşıcı ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü, “Omicron’dan kaynaklanan 12 vaka tespit edilen şimdiye kadar test edilen numune malzemelerinin yarısı, 10 ile 20 yaşları arasındaki çocuklar ve gençlere, diğer yarısı ise 45 ile 65 yaşları arasında kişilere aittir” diye belirtti.
Uzman, “Delta varyantının neden olduğu Covid-19 dalgasıyla karşılaştırıldığında dünyadaki veriler, Omicron varyantından çocukların ve kadınların daha sık etkilendiğini, İngiltere’de tespit edilen Omicron kaynaklı ilk vakaların ise daha sık erkeklerde görüldüğünü gösteriyor. Sonuçta çocuklar bu varyanttan kaynaklı hastalığı hafif geçiriyor, onu başkalarına kolay bulaştırmıyor ve şu anda okula gitmelerinin iyi olduğuna karar verildi. Şu anda çocukların hala okulda ders yapmaları doğru bir karardır” dedi.
Prof. Dr. Hristova, “Aşı tek değil, ama en güçlü silahımız olmaya devam ediyor. Bağışıklık sistemi virüse karşı savaşmaya hazırlanmışsa vücuda virüs bulaşmaz veya bu olursa hastalık çok hafif atlatılır” diye özetledi.
Kircaalihaber