Bulgaristan’da kurumlar vergisinin kaldırılması önerildi

Mevcut siyasi sezonda Bulgaristan Meclis’i” çalışmalarının hızlandığı ve hemen hemen tüm vergi yasalarında ciddi değişikliklerin beklendiği bir zamanda ekonomistler, kurumların kazançları üzerinden alınan kurumlar vergisinin kaldırılmasını teklif ediyor.

EKİP Kulübü tarafından düzenlenen basın toplantısında Bulgaristan’da dağıtılmamış karlar üzerinden alınan kurumlar vergisinin kaldırılmasının etkileri hakkında detaylı bir rapor sunuldu.

Raporun yazarı Stefan Stoyanov,”Son yıllarda kurumlar vergisi, onun en uygun seviyesi ve bundan kaynaklanan yarar ve olumsuzlukların tartışması gittikçe daha popüler hale gelmiştir. Hükümetler, Avrupa Birliği (AB), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, sivil toplum kuruluşları, kurumlar vergisinin miktarı, tek bir vergi tabanına ilişkin seçenekleri, vergi kaçakçılığıyla mücadele yöntemlerini, hatta AB’de ortak bir vergi oranı uygulanmasına yönelik teklifleri tartışmaktadır. ABD’nin 2017 vergi reformu küresel tartışmalara yol açtı. Böyle bir durumda aslında kurumlar vergisinin ne kadar etkili olduğu ve ortadan kaldırılması durumunda ne olacağı tartışması ortaya çıktı” diye belirtti.

Stoyanov ayrıca son 20 yılda neredeyse tüm gelişmiş ülkelerde kurumlar vergisi oranının düşürülmesi yönünde küresel bir eğilimin olduğunu hatırlattı. AB ülkelerinde kurumlar vergisinin ortalama oranı 1995 yılında yüzde 35’ten 2017’de yüzde 22’inin altına kadar düştü. Bulgaristan’da ise bu oran yüzde 40’tan yüzde 10’a kadar düştü.

EKİP Kulübü’nde yer alan ekonomistlere göre, mevcut haliyle ve Bulgaristan ekonomisinin koşullarında kurumlar vergisi haksız ve verimsizdir ve işletmelere, insanlara ve ekonomiye genel olarak zarar vermektedir. Ancak onlar bu olumsuz etkilerin vergilendirme biçimini değiştirerek önlenebileceğine inanıyorlar. Ekonomistler, kurumlar vergisinin sadece şirket sahipleri arasında dağıtılan kar üzerinden alınmasını ve yeniden yatırılan karların vergilendirilmemesini ısrar etmektedirler.

Ekonomistler, bunun yeni yatırımlar yapılması eğilimini arttıracağı gibi işletmeler için daha fazla kaynak sağlayacağı kanaatindeler. Bunun sonucunda ekonomik faaliyetlerde bir artış ve ülke ekonomisinde büyüme bekleniyor. Önerilen reformun beklenen diğer olumlu etkileri arasında doğrudan yabancı yatırımların artması, ülkede kayıt dışı ekonomi oranının azalması ve nüfusun satın alma gücünü arttırma sayılabilir.

 

 

Kırcaalihaber

Read Previous

Güneş Sisteminde çok uzak bir gök cismi tespit edildi

Read Next

Türkçe Konuşan Girişimciler Programında Batı Trakya da temsil edildi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *