Bulgaristan’da Ulusal İstatistik Enstitüsü (NSİ) verilerine göre, ülkedeki işçi maaşları krize rağmen bir yılda % 10’dan fazla arttı. Eylül ayında ortalama maaş, bir önceki yıl 1 266 leva iken 1 397 leva oldu.
Tarım dışındaki ekonominin tüm sektörlerinde ücretlerde artış var.
Ücretlerde en büyük artış gayrimenkul sektöründe oldu. Eylül ayında bu sektörde ortalama maaş 1 468 leva oldu ve bu da yıllık bazda % 26 arttığını gösteriyor. Sektördeki ücretler büyük ölçüde gayrimenkul işlemleri ile belirlenmekte. Ücret artışı, mülk alıcılarının çok aktif olduğunu gösteriyor. Sadece üçüncü çeyrekte emlak sektöründe ücretler % 6,2 arttı.
Maaş artışı açısından ikinci sırada kamu sektörü geliyor. Kamu sektöründe ücretler bir yılda yaklaşık % 25 arttı. Yalnızca üçüncü çeyrekte ücretler % 11,6 arttı. Bir yandan bu memurların maaşlarının yıl başında yaklaşık % 10 oranında artmasından kaynaklanıyor. Daha sonra COVID-19 salgınıyla mücadelede ön saflarda yer alan bir dizi devlet dairesinde çalışan kişilerin maaşları % 30 artırıldı. Sonuç olarak, memurların ortalama maaşı 1 600 levaya ulaştı.
Ücret artışı açısından üçüncü sırada eğitim sektörü geliyor. Eğitim alanında çalışanlar eylül ayında, 2019 yılının aynı ayına göre % 14,4 daha fazla olan ortalama 1 514 leva maaş aldılar. Bunları, yıllık bazda maaşları % 13,1 artan doktor ve hemşireler izledi. Onların maaşları yalnızca üçüncü çeyrekte % 6,2 oranında arttı.
Ücret artışı sıralamasında beşinci sırada şaşırtıcı bir şekilde otelcilik ve restorancılık sektörü yer alıyor. Sektörde çalışanların maaşları bir yıl içinde % 12,1 artarak 906 levaya ulaştı ve sadece son çeyrekte artış % 23’ün üzerinde oldu. Bu durum, restoranlar ve eğlence mekanları için KDV’nin düşürülmesi kararı ile birlikte sektörde asgari sigorta eşiklerinin yükseltilmesi ile açıklanıyor. Ayrıca bu sektörde çoğu asgari ücretle çalışan işçiler işten çıkarıldı. Böylece işyerinin diğer çalışanlarının ortalama maaşı arttı.
Kaynak: Kircaalihaber.com