Bulgaristan hükümeti tarafından bugün onaylanan Bulgaristan’da Yabancılar Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına göre, Bulgaristan’da uzun süreli, uzun vadeli veya kalıcı ikamet için geçerli bir izne sahip yabancılar, vizesiz ülkeye girebilecek.
Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan açıklamada, ”Değişiklikler, pratik uygulanması açısından yürürlükte olan kanunun bazı hükümlerini düzenlemenin yanı sıra kanunu uygulamama olasılığını önlemeyi amaçlamaktadır” diye kaydedildi.
Değişiklikler ayrıca yabancılara uzun süreli oturma izni verme yetkinliğine sahip yeni bir yapının kurulmasını da öngörüyor.
Önerilen değişiklikler, kalifiye ve mevsimlik işçilerin ülkemizde ikamet etmesi ile ilgili idari yükleri ortadan kaldırmıştır. Yürürlükte bulunan kanuna göre, Bulgaristan’da kaldıkları süre içinde işverenin değiştirilmesiyle ilgili bu kişilerin yeni uzun süreli vize için başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Onaylanan kanun tasarısı, ülkede 18 yaşına kadar uzun süreli ikamet izni vermek suretiyle yabancı uyruklu refakatsiz çocukların ikamet durumunu da düzenlenmektedir. Devletin yetkili makamlarının bu çocuklara yönelik hizmetlerle ilgili yetkileri de daraltılmaktadır.
Bulgaristan Kimlik Belgeleri Kanunu’nda ve Bulgaristan vatandaşı olmayan AB vatandaşları ve aile bireylerinin Bulgaristan’a giriş yapmaları, kalmaları ve ayrılmalarına dair kanunda bir sürü değişiklikler yapılması öngörülüyor. Bulgaristan Kimlik Belgeleri Kanunu, yabancı uyruklu çocuklara verilecek yeni bir belge öngörüyor.
Bulgaristan vatandaşı olmayan AB vatandaşları ve aile bireylerinin Bulgaristan’a giriş yapmaları, kalmaları ve ayrılmalarına dair kanunda AB içinde serbest dolaşım haklarını kullanan Bulgaristan vatandaşlarının aile bireyleri için oturma izni konusunda mevzuat düzenlemelerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Yürürlükteki kanunun ayrıca tespit edilmiş ve kanıtlanmış sahte bir birlikte yaşama ve sahte evlilik durumunda ülke topraklarında ikamet etme hakkından mahrum bırakma imkanı da vermediği anlaşıldı.
Onaylanan kanun tasarısı görüşülüp kabul edilmesi üzere Ulusal Meclis Başkanlığı’na sunulacak.
Kircaalihaber.com