Bulgaristan’da her öğrenci, 5 cihaza kadar ücretsiz Microsoft Office paketi kullanabilecek

Bulgaristan’daki her öğrenci, lisanslı bir Microsoft Office paketini en fazla 5 cihazda ücretsiz olarak kullanabilir. 67 500 öğretmenin de bu tür paketi kullanma lisansı var. Bu, Eğitim ve Bilim Bakanlığı (MON) ile teknoloji şirketi arasındaki mevcut sözleşmede yer alıyor.

MON’un okul öncesi ve okul eğitiminde birleşik bir ulusal kimlik tanımlama sisteminin yanı sıra çevrimiçi dersler için Dijital Sırt Çantası Platformu oluşturma projesi, tüm öğretmen ve öğrenciler için 1 milyondan fazla lisansı etkinleştirme açısından dünyadaki en büyük projelerden biridir. Bu, Eğitim ve Bilim Bakanı Prof. Dr. Galin Tsokov’un Microsoft Bulgaristan direktörü Kalin Dimçev ile yaptığı görüşmede netleşti. Veriler şirkete ait olup, dünya çapında çeşitli eğitim kurumlarıyla uygulanan e-öğrenme projelerine dayanmaktadır.

Bakan, Covid-19 salgını sırasında çevrimiçi öğrenmeyi mümkün kılmak için bilişim teknolojileri (BT) çözümleriyle yanıt veren şirketin hızlı tepkisini vurguladı. Prof. Tsokov, “Ekip olarak bizim için eğitim sisteminin dijitalleştirilmesi en büyük öncelik ve küresel düzeydeki en iyi örnekleri inceleyip, onların ulusal düzeyde nasıl uygulanacağını tartışmak istiyoruz” diye açıklık getirdi. Bakanın ifadesine göre, bu nedenle bu alanda dünyanın önde gelen firmalarıyla yapılacak stratejik ortaklıklar büyük önem taşıyor.

BT şirketinden Kalin Dimçev ve Gergana Ruseva, bakana ve ekibine dijital öğrenme alanında bazıları halen geliştirilmekte olan küresel yenilikleri tanıttılar. Onların ifadesine göre, yapay zekanın da aralarında bulunduğu son teknolojiler eğitim sürecinde kendine yer bulabilir ve öğretmenlerin işlerini kolaylaştırabilir. Yapay zeka, içerik oluşturmalarına ve yeniden düzenlemelerine yardımcı olmanın yanı sıra her öğrencinin bireysel ilerlemesini otomatik olarak analiz ederek kişiselleştirilmiş öğrenme sağlayabilir. Örneğin, analizin ardından öğrencinin öğreniminde tam olarak neye dikkat etmesi gerektiğini belirleyebilir, yardımcı olacak belirli kaynakları ve nerede iyileştirilmesi gerektiğini gösterebilir. Görüşmede amacın öğretmenin yerine geçmek değil, teknik ve idari faaliyetlere harcadığı zamandan tasarruf etmek olduğu netleşti.

Teknolojinin yükseköğrenimde de uygulamaları olacak. Örneğin, Elsevier gibi veri tabanlarından bilimsel verileri sentezlemek ve seçmek için kullanılabilir. Böylece üniversite öğrencisinin veya doktora öğrencisinin bilimsel kaynaklardan doğrulanmış bilgi arama konusunda zaman kazanmasını sağlayacak, aynı zamanda yapay zeka kullanımıyla hiçbir suiistimale izin verilmemesini de sağlayacaktır. Teknoloji artık intihalleri tespit edebiliyor ve öğretim görevlileri ve tez danışmanları tarafından üniversite öğrencileri ve doktora öğrencilerinin çalışmalarını kontrol etmek için kullanılabiliyor.

Toplantıya Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Nataliya Miteva da katıldı.

Kırcaalihaber

Read Previous

60 bin doz grip aşısı ülkeye geldi

Read Next

Yunanlılar kumara 22,7 milyar euro harcadı