Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Banyabaşı Kadı Seyfullah Efendi Camisi’nde Azerbaycanın Tovuz bölgesinde canlarını feda etmiş şehitlerin ruhuna mevlid-i şerif okutuldu.
Mevlit Azerbaycanın Sofya Büyükelçiliği ve Bulgaristan Cumhuriyyeti Müslümanlar Diyaneti Başmüftülüğünün himayesinde yapıldı. Azerbaycanın Sofya Büyükelçiliği ve Başmüftülük çalışanlarının hazır bulunduğu mevlitte şehitler için Kuran-ı Kerim tilaveti okundu. Bulgaristan Müslümanları Diyaneti Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı şehitler için dua etti. Sofya’da yaşayan farklı uyruklu çok sayda Müslüman’ın katıldığı mevlid sonrası ehsan verildi.
Tovuz bölgesinde neler oldu?
Ermenistan sınır güvenlik birimlerinin 12 Temmuz 2020 tarihinde Azerbaycan askerlerine yönelik saldırısı sonrası başlayan çatışmalar giderek şiddetleniyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Ermenistan ordusu Tovuz’un Ağdam, Dondar Kuşçu ve Vahitli köylerini büyük çaplı silahlar ve havan toplarıyla ateşe tuttu. Çatışmada, Azerbaycan ordusundan biri üsteğmen 4 asker hayatını kaybetmiş, 4 asker yaralanmıştı. Sonraki günlerde de devam eden çatışmalarda, Azerbaycan ordusundan biri tümgeneral olmak üzere 8 asker şehit olmuştu.
Azerbaycan tarafına saldırıların gerçekleştirildiği Ermenistan’a ait karakollar Azerbaycan’ın karşı ateşiyle yıkıldı. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, bir gün arayla önce Ulusal Güvenlik Konseyi’ni, daha sonra da Bakanlar Kurulunu özel gündemle topladı ve Ermenistan’ın saldırılarına ilişkin önemli mesajlar verdi.
Saha kaynaklarına göre söz konusu bölge oldukça stratejik bir öneme sahiptir. Öncelikle bu bölgede daha önceki yıllarda da çatışmalar yaşandığı ifade etmemiz gerekir. Ermenistan bu bölgeyi ikinci cephe hattı olarak düşünmektedirler. Saha kaynaklarına göre bunun temel nedeni coğrafi olarak alanın dağlık oluşu ve çatışmaya uygunluğudur. İkincil olarak Bakü’ye uzanan Gence ve Kazah rayonu bu bölgenin arkasında bulunmaktadır. Dolayısıyla önemli bir konuma sahiptir.
Ermenistan’ın Kovid-19 ile mücadelesindeki başarısızlığı ve bu durumun sebebiyet verdiği iç siyasetteki huzursuzluk, Ermenistan’ı gündem değiştirmeye zorlamaktadır. Yani iç siyasette yaşanan sıkıntılar karşısında gündem değiştirici bir araç olarak kullanılmaktadır.
Ermenistan’ın saldırılarına en sert tepki Türkiye’den geldi. Pakistan Ermenistan’ın saldırılarını sert dille kınadı ve Azerbaycan’a desteğini ifade etti. Ukrayna ve Moldova taraflara itidal çağrısı yapmakla beraber Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Ermenistan’ın işgallerini sona erdirmesini isteyen 822, 853, 874 ve 884 sayılı kararlarının uygulanması, sorunun uluslararası hukukun temel ilkelerine ve özellikle toprak bütünlüğü ilkesine uygun bir biçimde çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade ettiler. ABD, İngiltere ve diğer Batılı ülkeler taraflara itidal çağrısı yaptılar.
Azerbaycan topraklarının (eski Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi ve çevresindeki 7 rayonun) Ermenistan işgali altında kalması hem uluslararası hukuka aykırı, hem de iki ülkenin mevcut askeri, diplomatik, ekonomik ve diğer kapasitelerine uygun değil. Yani, Azerbaycan uygun gördüğü zamanda BM Sözleşmesi’nin 51. maddesine dayanarak meşru müdafaa hakkı çerçevesinde topraklarını Ermenistan işgalinden kurtarma hakkına ve kapasitesine sahip.
Kircaalihaber.com