İlaç Malzemeleri Ajansı İcra Müdürü Bogdan Kirilov, Sofya Havalimanında basına yaptığı açıklamada, “Pfizer/BioNTech’in koronavirüs (Covid-19) aşısının yeni bir 14 040 dozluk sevkiyatı, bu sabah Sofya Havalimanına ulaştığını bildirdi. Bu dozlar, geçen hafta ulaşmayan doz miktarını telafi ediyor. Aynı şirketin yine ulaşmayan miktarı telafi etmek için 2 300 doz aşı daha göndermesi bekleniyor. Önümüzdeki ayda ise 83 000 doz, Mart ayında ise 104 000 doz teslim edilmesi bekleniyor” diye kaydetti.
Kirilov, “Moderna’nın aşısından yaklaşık 3 600 doz gelmesi bekleniyor. Bunun hangi gün olacağı henüz belli değil, aşılar muhtemelen hafta sonuna kadar gelecek” dedi.
İlaç Malzemeleri Ajansı İcra Müdürü, “Oxford- Astra Zeneca aşısından alıp almayacağımız, Avrupa İlaç Ajansının bu hafta beklenen kararına bağlı. Avrupa Birliği Komisyonu aşıya kullanım izni verirse, şubat ayının sonunda bu aşı da tedarik edilecek” diye bildirdi.
Bulgaristan ayrıca Johnson & Johnson firmasının ürettiği aşının da deneylerinin sonuçlarını yakından izliyor. Bu aşı, insan deneyleri aşamasına geçen dördüncü koronavirüs aşısı. Kirilov, “Henüz bir veya iki doz olarak mı uygulanacağı bilinmiyor, çünkü bu adenovirüs tabanlı bir aşı. Ancak aşının kullanımı onaylanırsa, ülkemizde toplu aşılama sürecini hızlandıracak dördüncü bir aşıya sahip olabiliriz” diye izah etti.
İlaç Malzemeleri Ajansı İcra Müdürü, daha fazla koronavirüs aşılarının kullanımının onaylanması nedeniyle Mart ortasından Nisan’a kadar daha fazla miktarda aşının ulaşmasını bekliyor. Kirilov, “Bazı aşılarda bir gecikme olursa tepki verebilmek için birkaç senaryo üzerinde çalışıyoruz, ancak önümüzdeki haftalarda resmi onay bekleniyor” diye ekledi.
Rus ve Çin aşılarını tedarik edip edilmeyeceği sorusu üzerine Kirilov, “Ülkemizin aşıların menşeine ilişkin talepleri yok. Menşei ve hangi ülkede üretilmiş olursa olsun, aşıların kullanılabilmesi için diğer aşılarda izlenen prosedürün uygulanması gerekiyor. Rusya, Avrupa İlaç Ajansı ile müzakerelere başladı, eğer aşısı tüm AB gerekliliklerini karşılıyorsa, pazarlama izinleri alacak ve AB ülkelerinde uygulanacak” diye izah etti.
Bu nedenle, Kirilov’un ifadesine göre, kitlesel aşılama şirketlerin aşıları ne zaman teslim edeceğine ve ne zaman onaylanacağına bağlı. Yine de ilk iki şirket Pfizer/BioNTech’in ve Moderna’nın aşılarından 4,5 milyon doz bekleniyor, bu da 2,2 milyon Bulgaristan vatandaşının yıl sonuna kadar aşılanabileceği anlamına geliyor. Beş aşının kullanımı onaylanırsa, 2,5 milyon vatandaş haziran ayına kadar aşılanabilecek.
Kircaalihaber