Bulgaristan’da 13 profesör, siyasi sistemin değişmesi için referandum kampanyası başlatıyor

Sofya’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Aleksandır Tomov, “Yarından itibaren 13 Bulgar profesörünün başlattığı ulusal referandum için imza toplanmaya başlanacak. Bulgaristan’ın önünde bunu ertelememize izin vermeyen stratejik tehlikeler var” diye kaydetti.

Prof. Dr. Tomov’un ifadesine göre ekonomik geri kalmışlık ve demografik kriz, devletin önünde büyük bir stratejik tehdittir.

Bu kararı ülkenin nüfusundaki düşüş, kronik iş gücü eksikliği ve genç nüfusun azalmasıyla gerekçelendirdi. Prof. Dr. Tomov’un ifadelerine göre şu anda Bulgaristan’da 3 milyon kişi, sözleşme kapsamında çalışıyor.

Prof. Dr. Tomov, ”Bulgar hükümeti sorunu ele almayınca bütün sektörlerde teknolojik bir devrim gerekiyor. Büyüme oranları yetersizdir. Biz yüzde 6-7 ekonomik büyümeye ulaşmak için alternatif bir program sunuyoruz” dedi.

Girişim Komitesi, ülkemizin Avrupa Birliği’nin (AB) çekirdeğine geri dönmesi için cesur reformlar çağrısında bulundu.

Planlanan referandumda sorulacak sorular beş ve onlar, ülkenin yeni bir ekonomik stratejisi ve siyasi sistemin değişmesi ile ilgilidir. Komite, ülkede yönetimin iyileştirilmesine yönelik 30 ulusal proje içeren bir programa sahiptir. Program ülke çapında tanıtılacak.

Referandumun amaçları şunlardır:
– yüzde 6-7 ekonomik büyüme;
-30 ulusal proje;
-iki kat daha yüksek maaşlar ve emekli maaşları;
-yılda 5 milyar Euro tutarında yabancı yatırımlar.

Teklifin temelinde yeni bir tür dış ekonomik politikası ve Bulgaristan’ın büyümesi için önemli olan dış pazarlarının ülkemize açılması yatmaktadır. Prof. Tomov, ayrıca politika reformları ve dışarıdan sermaye yatırımlarını çekmek için net stratejilerin olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Ganço Gançev’in ifadelerine göre Bulgaristan hükümeti, mali politika dahil olmak üzere faaliyetlerinin sonuçlarını planlamak için bir makro modele sahip değildir. Prof. Dr. Gançev, ”Şok eden bir gerçek ki Bulgaristan’ın tahmin etme ve modelleme organı yoktur. Ekonomiye en büyük katkısı olan şirketler, dışarıda bir çöküş durumunda ülkedeki üretkenliklerini azaltacak olan yabancı şirketlerdir” dedi. İnisiyatif komitesine göre devletin sahibi olmadan üreteceği 30 projenin geliştirilmesinin sebebi budur.

Referandum Yasası’na göre 4 Eylül’de başlayacak olan kampanya 4 Aralık’a kadar devam edecek. En az 700 bin imzaya ihtiyaç var ve referandumun AB Parlamentosu Milletvekilliği seçimlerinin de yapılacağı 19 Mayıs olması bekleniyor.

Prof. Dr. Tomov, ”Bu referandum mücadelesi değişim için bir mücadeledir. Bir bilgi koalisyonu söz konusudur. Parti karakteri olmayan siyasi-politik bir koalisyon” diye belirtti.

Referandum yapılması için İnisiyatif Komitesi’nde yer alan isimler: Prof. Dr. Dinko Dinkov, Prof. Dr. Velço Stoyanov, Prof. Dr. İvan Stankov, Prof. Dr. Ganço Gançev, Prof. Dr. Aleksandır Tomov, Prof. Dr. Trendafil Mitev, Prof. Dr. Mariya Vidolova, Prof. Dr. Hristo Stoyanov, Prof. Dr. Nikola Altınkov, Prof. Dr. İskra Balkanska ve Prof. Dr. Garabed Minasyan.

 

Kaynak: Kircaalihaber.com

Read Previous

Yunanistan’da denizcilerin grevi 300 bin kişiyi etkiledi

Read Next

Kosova İstihbarat Ajansı’nda silahlı saldırı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *