Bulgaristan halkı hayatını otomobilsiz düşünemez. Nüfüsa oranla kişi başına düşen otomobil sayısından bu gerçek ortaya çıkıyor. Trafik polisine göre, nüfusu 7 milyonun altında olan ülkede, yaklaşık 4 milyon otomobil kayıtlı.
Bundan daha da enteresan olanı ise, Bulgaristan vatandaşlarının nasıl otomobiller kullandıkları sorusudur. Kısaca cevap şu: Bulgarlar genel olarak Almanya’dan ikinci el dizel araçları kullanıyor. Almanya’da ise bu araçlar piyasadan kaldırılmak üzere.
Eurostat verilerine göre, Bulgaristan’da 5 yılın altındaki araçlar sadece yüzde 5 veya rakamla verecek olursak 400 000, 10 ile 20 yıllık araçlar ise yüzde 60 veya 2, 4 milyon. 20 yılın üstünde olan en eski araçlar yaklaşık 1 milyon, yani otoparkın yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyorlar.
Vatandaşlar düşük satın alma gücüne olduğu için, tercihini ikinci el arabalardan yana kullanıyor.Sıradan bir marka ikinci el bir otomobilin ortalama fiyatı 2 000 ile 3 000 avro arasında seyrediyor.
Yeni araçların fiyatları 10 000 avrodan başlıyor. Ortalama maaşın 644 avro olduğu ülkemizde yeni otomobil alımının neden sadece yıllık 35 000 araç olduğunu anlamak kolay.
Ancak Bulgaristan’daki otomobil sektörü sadece sokaklardaki, otoyollar ve otobanlardaki araçlardan oluşmuyor. Bulgaristan, neredeyse bütün otomobil markaları için oto parça üretimi sıralamasında dünyada birinci sıralarda yer alıyor. Ülkemizde bu branşta çalışan 250’nin üzerinde şirket bulunuyor ve bunlar yaklaşık 65 000 kişiye iş sağlıyorlar.
Ancak hükümetin hedefleri çok daha yüksek ve şu anda dünyada en büyük markalardan biri olan Alman bir şirketin Bulgaristan’da da fabrika açması için kıyasıya yarış sürüyor. Bu yatırım için Türkiye’nin de büyük şansları var, ancak Bulgaristan da Alman sanayicilerini yeni fabrikaları için en uygun yer olduğuna ikna etmek için elinden geleni yapıyor.
Alman basınında çıkan haberlere göre, şimdilik tercihler Türkiye yönünde, ancak bir ay içerisinde nihai kararın alınması bekleniyor.
Buna paralel olarak, Güney Koreli büyük bir otomobil üretici ve elektromobiller için akü üretiminde dünya lideri olan Asya’lı bir otomobil şirketi ile ülkemizde fabrikası açmaları ile ilgili görüşmeler yapılıyor.
Elektrikten söz açılmışken, Bulgaristan’da hibrit otomobillerin ve genel olarak elektromobillerin henüz çok popüler olmadığını itiraf etmek gerekir.
Son verilere göre, ülkede 800 elektromobil ve 2000’in üstünde de hibrit otomobilleri bulunuyor. Şu anda iç piyasada fiyatları 30 bin ile 40 bin avro arasında değişen alternatif yakıtlı 18 farklı araç markası mevcut.
Sektördeki uzmanlara göre, yüksek fiyatın dışında ülkemizde “geleceğin ulaşım araçları” olan bu araçların gelişmesine engel olan bir başka şey de ülkemizde elektrikli araçlar ve hibrit varyantlar için yeterli sayıda dolum istasyonlarının bulunmaması ve Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi, elektromobil sahiplerine bir dizi imtiyaz ve indirimin olmamasıdır.
Kırcaalihaber