Bulgaristan, yenilikçi işletmelerin payı en düşük olan AB ülkeleri arasında

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi Eurostat’ın yeniliklerin araştırılmasından elde ettiği 2016 yılına ilişkin verilere göre Bulgaristan, AB’de yenilikçi işletmelerin payının en düşük olduğu son üç ülke arasında bulunuyor.

Bulgaristan’da bazı etkili inovasyon faaliyetleri geliştiren işletmelerin, toplam işletmeler içerisindeki payı yalnızca % 27’dir. AB’de ileri teknoloji işletmelerinin ortalama oranı yüzde 51’dir. Bulgaristan’ın ardından gelen ülkeler,bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyeti yürüten işletmelerin payının yüzde 20 seviyesinde bulunan Polonya ve yüzde 10 ile Romanya’dır.

Yenilikçi işletmelerin payının nispeten düşük olmasına rağmen Bulgaristan, yenilikçi faaliyetler için yıllık bütçe harcamalarının yaklaşık yüzde 30 oranında olmak üzere en yüksek artışına sahip AB ülkesidir. Lüksemburg ve İzlanda gibi ülkelerde bu oran yüzde 2 olmasına rağmen yine de onlar AB’de yenilikçi işletmelerin payının yüksek olduğu ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

İşletmelerin bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri için ayrılan bu bütçe kaynaklarının yaklaşık 530 milyon leva tutarındaki en büyük bölümü Bulgaristan’ın Güneybatı Bölgesi’ne, yaklaşık 30 milyon leva tutarındaki en az bölümü ise Kuzeybatı Bölgesi’ne dağıtılmıştır.

Bu sektöre tahsis edilen 180 milyon leva ile en yenilikçi teknolojiler imalat sanayinde kullanılmıştır. Başka bir 170 milyon levalık ödenek, iletişim veya bilgi toplama ve yayma alanında faaliyet gösteren işletmeler için ayrılmıştır.

En yenilikçi şirketler Belçika ve Portekiz’de bulunuyor

Eurostat’ın verilerine göre yenilikçi işletmelerin, toplam işletmeler içerisindeki payı, yüzde 68 ile en yüksek seviyede Belçika ve Portekiz’de kaydedildi. AB’de yenilikçi işletmelerin payının yüksek olduğu diğer ülkeler yüzde 64 ile Finlandiya, Lüksemburg ve Almanya, yüzde 60 ile Avusturya, Hollanda ve Birleşik Krallık’tır.

Sıralamada son sıralarda yer alan ülkeler, yüzde 10 ile Romanya, yüzde 22 ile Polonya, yüzde 27 ile Bulgaristan, yüzde 29 ile Macaristan ve yüzde 30 ile Letonya, Litvanya ve Malta’dır. 2017’de AB’de havacılık ve uzay, elektronik ve haberleşme, bilgisayar teknolojisi, savunma sanayi ve başka kilit alanlarda faaliyet gösteren toplam 46 000’den fazla ileri teknoloji işletmesi kaydedildi.

Almanya’da ileri teknoloji işletmelerinin cirosu 121 milyar avroya ulaşırken, Fransa’dakilerin cirosu 68 milyar avro, İtalya’dakilerin ise 44 milyar avro idi.

AB’de ileri teknoloji işletmelerine yönelik giderler yaklaşık 200 milyar avroya ulaştı. Bu giderler içerisinde en yüksek pay 14 milyar avro seviyesinde Birleşik Krallık’ta, 12 milyar avro seviyesinde Almanya’da, en düşük pay ise ancak 4 milyon avro seviyesinde Kıbris’ta kaydedildi.

Araştırma, geliştirme, inovasyon ve becerilere yapılan yatırımlar, ekonomik büyüme için gerekli olan ve AB’de rekabet edebilirliği artırmada ve daha verimli ve iyi ücretli işler yaratmada kilit faktörler olduğundan AB politikasının kilit bir alanıdır.

 

Kircaalihaber.com

Read Previous

FETÖ üyesinden ABD’nin Atina Büyükelçiliğine kaçak giriş

Read Next

İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy Batı Trakyalılara anlatılacak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *