Bulgaristan ve Türkiye arasındaki sınır bölgesine yönelik yatırım

Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı’nın Olağan Ortak İzleme Komitesi toplantısı, 13 Aralık 2018 tarihinde Pomorie kasabasında gerçekleştirildi.

Toplantıda program kapsamında Bulgaristan ve Türkiye arasındaki sınır bölgesinde turizmin geliştirilmesi ve çevrenin korunmasına yönelik daha 15,6 milyon avro yatırım yapılacağı açıklandı.

Ortak İzleme Komitesi, Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Denitsa Nikolova ve Türkiye Avrupa Birliği Bakanlığı Mali İşbirliği Başkanı Beyza Turan’ın eş başkanlığında düzenlendi.

Toplantıya katılan resmi konuklar arasında Avrupa Komisyonu nezdinde programdan sorumlu olan Magali Lenoel yer aldı.

Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığından yapılan açıklamada Ortak İzleme Komitesi toplantısında yılın başında açılan ikinci teklif çağrısı kapsamında sunulmuş olan ve başarılı bulunan projelerin uygulanmasına başlanması kararı alındığı bildirildi. Bakan Yardımcısı Nikolova, faydalanıcıların ciddi ölçüde ilgi gösterdiğini ve 130 proje teklifi alındığını ve başvuru sahiplerinin kolaylaştırılması ve değerlendirme sürecinin hızlandırılması için ilk kez programa başvuruların tamamen elektronik yolla yapıldığını belirtti.

Nikolova,” İlgili analizleri yaptıktan sonra 15,6 milyon avronun üzerinde kaynak ile programda belirlenen hedeflere nihai olarak ulaşılmasını garanti edeceğimizi ve mevcut fonları hedef bölgedeki örgütler ve insanların yararına faaliyetler için kullanacağımız kanaatine vardık” dedi. Böylelikle sınır bölgesine yönelik program kapsamında şimdiye kadar 25 milyon avronun üzerinde yatırım yapıldı ve ilk teklif çağrısı kapsamında yaklaşık 10 milyon avro değerinde 43 proje uygulanmaktadır. Bunlardan 16’sı, öncelikle doğal afetlerle mücadele etmek ve doğal kaynakları korumak ve yönetmek için yatırım projeleri olup 27’si de turizm imkanlarının tanıtımı ve teşvik edilmesine yönelik tedbirlerdir.

İlk proje teklif çağrısı kapsamında onaylanan eç çok proje uygulanan iller arasında ilk sıralarda Burgaz ve Haskovo (Hasköy) illeri yer alıyor. Bunlar arasında felaketle müdahale eğitimi de dahil olmak üzere sınır bölgesinde büyük ölçekli bir taşkın koruma projesi, dünyanın en eski taş oyma manastırlarından biri olan Türkiye’de Kırklareli ilindeki Kıyıköy’de Aya Nikola Manastırı’na giden yol yapımı projesi, Aquae Calidae Therma arkeolojik alanında restorasyon ve konservasyon projesi, Nesebar ve Edirne’de turizm forumları için 3 D projektör cihazı alımı projesi, Haskovo ve Edrine’de kültür kurumlarının arşivlerinin sayısallaştırılması projesi ve başka projeler bulunuyor.

Avrupa Komisyonu nezdinde programdan sorumlu olan Magali Lenoel,çalışmaları takdir etti ve programın yönetim otoritesine uygulama temposu ve ikinci proje çağrısı kapsamındaki proje başvurularının sonlandırıldığından dolayı övgüde bulundu. Lenole, sadece önlemlere ilişkin belirlenen göstergelerin değil, nüfusa fiziksel faydalarını hesaba katmanın önemli olduğunu vurguladı. Lenoel’in ifadelerine göre programın en önemli başarıları uygulama sonrası dönemde kaydedilecek, ancak kurulan ortaklıklar ile birikmiş kapasite de önemlidir. Lenoel, şu anda bir sonraki programlama döneminin bütçesinin tartışıldığını bildirdi. Lenoel,” Her ne kadar karmaşık bir biçimde uygulansa da sınır ötesi işbirliği programlarından iyi pratik sonuçlar alındığını göstermemiz önemli. Projeler ve diğer uyum programları fırsatlar sunar” dedi.

Onaylanan projeler arasında Sungurlare Belediyesi’nin çevre koruma projesi, Burgaz Denizcilik İdaresi’nin deniz bölgelerinin korunması projesi, Burgaz Valiliği ve Enez Kaymakamlığı’nın Ege Denizi ve Karadeniz’de atıkları azaltmaya yönelik girişimler, Istranca ve Doğu Rodoplar’da hayvanlarda çıkan bulaşıcı hastalıklara karşı koruma projesi ve başka projeler bulunuyor.

 

 

Kırcaalihaber

Read Previous

Fetö’cüleri Yunanistan’a kaçırmak isteyen şüpheliler tutuklandı

Read Next

Priştine Hastanesi çalışanları grevde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *