Bulgaristan vatandaşları, AB’de sağlık için en fazla harcama yapıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Bulgaristan’da sağlık sektörüne ilişkin son raporuna göre AB ülkeleri arasında Bulgaristan vatandaşları sağlık için en fazla harcama yapmasına rağmen ülkemizdeki sağlık sistemi etkisiz olmaya devam ediyor. 

Rapor başlıca Eurostat ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü tarafından sağlanan ulusal istatistik verilere dayanıyor.

Sağlık Sistemindeki Problemler 

Raporda örneğin, kalp-damar hastalıkları gibi hastalıkların sebebiyet verdiği ölüm vakalarının azaltılması konusunda ve giderek artan kanser, diyabet ve bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm vakalarına karşı Bulgaristan’da sağlık sisteminin etkili olmadığı belirtiliyor.

Bundan başka Bulgaristan, inme gibi serebro-vasküler hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranı en yüksek seviyede olan ülkedir.

Sağlık sisteminin önünde duran birkaç sorun var. Bulgaristan, ortalama yaşam süresi en kısa olan ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor, ülkede sigara, alkol kullanımı ve obezite gibi yüksek seviyede sağlığı tehdit eden davranışlar sergileniyor, hekim yetersizliği var ve tıp eğitiminin maliyeti düşüktür.

Rapora göre 2008 yılından bu yana önleyici tedavi ve kronik hastalıkların erken teşhisi konusunda biraz ilerleme kaydedildi. Raporda şöyle deniliyor: “Sağlık hizmetleri için ayrılan kaynakların miktarı düşük toplam giderler ve hastalar tarafından yapılan çok yüksek miktarda doğrudan ödemelere göre belirlenir”.

Kaynakların büyük bir kısmı ilaç alımı ve hastane sağlık hizmetleri için harcanıyor, ilk yardım hizmetlerinin ise iyileştirilebileceği belirtiliyor.
Nüfusun bir kısmı sağlık hizmetlerine erişimde zorluk çekmeye devam ederken Bulgaristan vatandaşların yüzde 12’sinin sağlık sigortası yok, geliri düşük olan haneler ve yaşlılar ise sağlık hizmetleri için yapılan ek ödemelerde zorlanıyor.

Başka sorunlar olarak hastanelerin ve sağlık kurumlarının ancak büyük şehirlerde ve il merkezlerinde bulunması ve küçük yerleşim yerlerinde hemşire ve doktor eksikliği olduğu belirtiliyor.

Zorluklara rağmen Bulgaristan’da hane halkları diğer AB ülkelerine göre sağlık için en fazla harcama yapıyorlar. Çünkü doğrudan ödemeler Avrupa’da ortalama miktardan üç kat fazla olarak en yüksek miktardadır.

AB Komisyonu bundan başka raporda çok sayıda hastanın gereksiz yere hastaneye kabul edildiğinin gözlendiğini ve bunun da ayakta tedavi hizmetlerinin zayıf olduğunun işareti olduğunu belirtiyor. Rapora göre hastaneye kabul edilen hastaların en az yüzde 20’si ayakta tedavi edilebilir.

Bulgaristan Halkının Sağlığı

Raporda ülkede tespit edilen hastalıkların en az yüzde 40’ının sigara, alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve zayıf fiziksel aktivite gibi yüksek seviyede sağlığı tehdit eden davranışlardan kaynaklandığı belirtiliyor.

Rapora göre bazı bulaşıcı hastalıklar ülkemizde toplum için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Örneğin, 2004 yılından beri HIV/AIDS vakaları bildirimlerinin en az beş kat arttığı, tüberküloz bildirimlerinin AB’de ortalama tüberküloz bildirimlerine göre iki kat arttığı, kan bağışçıları arasında hepatit B taşıyıcılarının sayısının Avrupa’da en yüksek seviyelerde olup, yüzde 3,2 oranında olduğu belirtiliyor.

Kalp-damar hastalıkları ve kanser hastalıkları Bulgaristan’daki ölüm vakalarının beşte dördünden fazlasının nedeni olduğu, çocuk ölüm oranının ise Avrupa ortalamasından yüzde 80’den fazla daha yüksek olduğu kaydedildi.

 

 

Kırcaalihaber.com

Read Previous

Tutuklanan Kosovalı milletvekilleri için 1 aylık gözaltı kararı

Read Next

Prizren Başkonsolosluğu saldırganlarına 1’er yıl hapis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *