Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşta kullandığı, sularına sürüklenen mayınları temizlemek için ortak bir güç oluşturmayı tartışıyor.
Görüşmelerin özel olması nedeniyle isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililere göre, üç NATO üyesi hala ayrıntılar üzerinde çalışıyor, ancak önümüzdeki ay en kısa sürede birimi oluşturabilirler.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları NATO sınırlarına yaklaştığı için ittifak olayların daha da tırmanmasını önlemek için tepkisini dengelemeye çalışıyor. Akıntılarla sürüklenen insansız hava aracı parçalarından en az bir düzine drift mayına kadar savaş, büyük bir ticaret yolu olan Karadeniz’e doğrudan erişimi olan üç NATO ülkesinin topraklarına tecavüz etme tehlikesi yaratıyor ve bu da onları savunmalarını güçlendirmeye zorluyor.
Her ne kadar bir NATO operasyonu olmasa da, ortak deniz mayın temizleme gücü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın işgal edilmesi emrini vermesinden bu yana Karadeniz’deki müttefikler arasında gerçekleştirilecek ilk büyük ortak girişim olacak. Bu, müttefiklerin Rusya’nın bölgede giderek artan provokatif davranışlarıyla ve rastgele ortaya çıkarmış gibi görünen olaylarla karşı karşıya kaldığı bir döneme denk geliyor.
Bloomberg TV Bulgaria’nın belirttiğine göre, yeni gücün tamamen barışçıl olması amaçlanıyor ve yeni NATO gemilerini denize indirmeyecek. Misyonun amaçlarından biri, üç ülkenin sorunla kendi başlarına baş edebilecek kapasitede olduklarını göstermektir.
Türk hükümeti yorum yapmaktan kaçındı. Romanya ve Bulgaristan’ın savunma bakanlıkları ise yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.
NATO müttefikleri savaşın başlangıcından bu yana bölgede gözetleme ve istihbarat faaliyetlerini artırdı, ancak deniz faaliyetleri artmadı. Türkiye, çatışmanın tırmanmasını önlemek için NATO müttefikleri de dahil olmak üzere diğer ülkelere değil, yalnızca Karadeniz ülkelerine ait savaş gemilerinin geçişine izin veren uluslararası bir anlaşmaya atıfta bulundu.
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı, hammaddelerin Karadeniz yoluyla taşınmasını giderek daha fazla tehdit ediyor. Her ne kadar Rusya, Ukrayna’nın ihracatını sekteye uğratmaya çalışsa da, her iki ülke de büyük tahıl üreticileri, Rusya’nın petrolünün önemli bir kısmı ise deniz yollarından geçmektedir. Bu yıl iki aydan fazla bir süre boyunca Rusya, Bulgaristan ve Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgelerinin bazı kısımlarını gemicilik için güvensiz hale getiren askeri tatbikatlar düzenleyerek ticari trafiği engelledi.
Kırcaalihaber