Bulgaristan, Türkiye ve Kuzey Makedonya ile sınır ötesi iş birliği programları kapsamında proje başvuruları başladı

Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2021-2027 dönemi için Bulgaristan ile Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile Türkiye arasındaki iki sınır ötesi iş birliği programı kapsamında proje tekliflerinin finanse edilmesi için 21 milyon avrodan fazla mali kaynak sağlanacak.

Bu, bakanlığın web sitesinde yayınlanmış olan iki program kapsamındaki ilk proje teklif çağrılarının ilanlarında bildirildi.

Son proje teslim tarihi 24 Temmuz 2023’tür.

Kuzey Makedonya ile sınır ötesi iş birliği programı kapsamında turizm projelerine öncelik tanınacak. Programın uygulanacağı sınır ötesi bölge, Bulgaristan’ın Blagoevgrad (Yukarı Cuma) ve Köstendil illerini ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Kuzeydoğu, Doğu ve Güneydoğu bölgelerini kapsamaktadır.

İki ülke arasındaki bağlantıların artırılması, turizm ürünlerinin sınır ötesi bölgede iyi bir şekilde pazarlanması, turizm sektöründe istihdamın artırılması ve turizm ile doğal ve kültürel miras arasındaki bağların güçlendirilmesi amacıyla bu alanlarda çekici ve yıl boyu kullanılabilen bir turizm ürününün yaratılmasına katkı sağlayacak proje fikirleri aranacaktır.

Türkiye ile sınır ötesi iş birliği programı kapsamında yerel ekonominin artan rekabet gücüne, dijital ve yeşil dönüşüme dayalı sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak projeler aranacaktır. Programın uygulanacağı sınır ötesi bölge Burgaz, Yambol (Yanbolu) ile Haskovo (Hasköy) illerini ve Türkiye’nin Edirne ve Kırklareli illerini kapsamaktadır.

Her iki program kapsamındaki faaliyetler, inşaat ve/veya tedarik ve yumuşak faaliyetlere (örneğin hizmetler) olmak üzere yatırım kombinasyonu olmalıdır. 

Bir proje fikrini finanse etmek için minimum tutar 500 000 avro, maksimum ise 1 000 000 avrodur.

Proje fikrinin yatırım bileşeni (inşaat ve/veya malzemeler) toplam uygun maliyetlerin %70’inden az olmamalıdır.

Yerel/bölgesel organlar ve yetkili kurumlar (merkezi kamu kurumlarının bölge birimleri dahil) içerebilir, küçük ve orta ölçekli işletmeler, sivil toplum kuruluşları (STK), akademik, araştırma, eğitim ve kültür kurumları proje başvurusunda bulunabilir. Başvuru öncesinde tüm proje ortaklarının programın kapsadığı bölgede kayıtlı olması ve en az 3 yıl çalışmış olması gerekmektedir. Ortaklık, sınır bölgesinin her iki tarafından en az birer ortaktan oluşmalıdır.

Kırcaalihaber

Read Previous

Rama: “Kosova sınırındaki Sırp ordusunun gücü sıfır”

Read Next

Eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Mesic: “Konu Kosova olduğunda, sorun Sırbistan’dadır”