“Bulgaristan sanayisinin Avrupa ve küresel değer zincirlerine başarılı bir şekilde entegrasyonu için bir strateji geliştiriyoruz”

Bulgaristan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Petko Nikolov , “Yeşil Geçiş Forumu 4.0: Orta ve Doğu Avrupa için Yeni Perspektifler” konferansında yaptığı açıklamada, “Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı, Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle bir Ulusal Sanayi Stratejisi geliştirmeye başladı. Strateji, ekonomimizin hem karbon hem de enerji yoğun iki kilit sektörünü – imalat ve maden çıkarma sektörlerini – kapsayacak. Strateji, karbon izinin azaltılması, üretimin dijitalleşmesinin arttırılması, kaynak ve enerji verimliliğinin iyileştirilmesi ve yenilikçi ve döngüsel üretim modellerinin uygulamaya konulması gibi yeşil geçiş için gerekli eylemleri belirleyecektir” diye konuştu.

Bakan Nikolov, stratejinin amacının Bulgaristan sanayisinin Avrupa ve küresel değer zincirlerine başarılı bir şekilde entegre edilmesi, Avrupa’nın yeşil hedefleri bağlamında ilgili bölge için kaynakların ve enerjinin daha verimli kullanılmasıyla sanayinin yeni, modern ve yenilikçi bir şekilde geliştirilmesi için koşulların yaratılması olduğunu belirtti.

Bakan Nikolov’un ifadesine göre, Yeşil Anlaşma’nın gereklilikleri ve elektrik fiyatları, enerji yoğun sektörlerde faaliyet gösteren Bulgaristan şirketlerinin yenilikçi teknolojilere, Bilgi ve İletişim Teknolojisi çözümlerine ve kendi Yenilenebilir Enerji kapasitelerini oluşturmaya giderek daha fazla para harcamalarını gerekli kılmaktadır, ancak bu şirketlerin tam olarak karbonsuzlaştırılması, kapasitelerinin ötesinde yatırımlar gerektirmektedir. Bakan Nikolov, bu işletmelerin bulundukları birçok bölge için yapısal olarak belirleyici olduklarını ve sosyo-ekonomik kalkınma için büyük önem taşıdıklarını vurguladı.

Dr. Nikolov, Bulgaristan işletmeleri için ek mali desteğe duyulan ihtiyacı vurguladı. Konuşmasında “Gerekli reformların ölçeği, AB’nin daha fazla desteğini ve üretimin, istihdamın korunmasını ve Avrupa ve küresel değer zincirlerine başarılı bir şekilde dahil edilmesini sağlamak için teknolojik modernizasyon ve dijitalleşme yoluyla endüstriyi reform edecek bir planın hazırlanmasını gerektiriyor” dedi.

Bakan’ın sözleriyle, dekarbonizasyon şirketler için pek çok zorluğu beraberinde getiriyor. Ekonomi Bakanı, “İklim açısından tarafsızlığa ulaşmak için planlama yapmak, geçişin teknik fizibilitesini ve ekonomik uygulanabilirliğini değerlendirmek ve temiz teknolojilere ve enerji kaynaklarına büyük yatırımlar yapmak gerekiyor,” diye sözlerine ekledi. Bakan, yeşil dönüşümün, Bulgaristan ekonomisinin yapısında önemli bir paya sahip olan ve ihracata önemli ölçüde katkıda bulunan enerji yoğun endüstriler için en büyük zorlukları oluşturduğunu vurguladı. Bakan Nikolov bu sektörler arasında kimya endüstrisi, metalürji, metal işleme, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği ve diğerlerine işaret etti. “Bu sektörler, diğer birçok sektör için önem taşıyan değer zincirinin önemli bir parçasıdır” dedi.

Bakan Nikolov, sektörde yeniliklerin geliştirilmesi ve uygulamaya konulmasını, hem ülkemizin hem de AB’nin rekabet gücünün korunması ve arttırılması açısından özellikle önemli olarak tanımladı. “Yeşil ve dijital dönüşüm sanayi, özellikle de enerji yoğun sanayi olmadan gerçekleşemez” diyen Nikolov, metal ve nadir toprak madenciliği ve üretimi ile inovasyonun yeşil ve dijital teknolojilerin merkezinde yer aldığını vurguladı. Dr. Petko Nikolov, “Bu nedenle proaktif bir sanayi politikası ve inovasyon için aktif destek gereklidir ve Avrupa sanayisinin küresel sahnedeki konumunu yeniden tesis edebilir ve diğerlerinin yanı sıra enerji, kritik hammaddeler ve dijital teknolojiler gibi hassas sektörlerdeki stratejik bağımlılıklarını azaltabilir” dedi.






Kaynak: Kırcaalihaber

Read Previous

Saraybosna’nın, Bosna Savaşı’nda “dünyaya açılan” tek kapısı “Umut Tüneli”ne turistlerden ilgi

Read Next

Arnavutluk’ta orman yangını çıktı