Bulgaristan halkı milletvekili seçimleri için sandık başında

Ülkede 12 bin 630, yurt dışında ise 465 seçim merkezi açıldı. İlk kez kağıt pusulaya alternatif olarak 9 bin 398 seçim makinası kuruldu.

Bulgaristan’da kayıtlı 6,35 milyon seçmen, ülkenin 45. Parlamentosunda yer alacak 240 milletvekilini seçmek için sandık başında.

Ülkenin 1989 yılında demokrasiye geçmesinden sonra 11. kez düzenlenen seçim, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında saat 07.00’de başladı.

Ülkede 12 bin 630, yurt dışında ise 465 seçim merkezi açıldı. İlk kez kağıt pusulaya alternatif olarak 9 bin 398 seçim makinası kuruldu.

Vatandaşlar 30 parti ve koalisyonun gösterdiği 6 bin 895 aday arasında seçimlerini yapıyor.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov hükümetinde 4 yıldır iktidar ortağı olan ırkçı ve aşırı milliyetçi Vatanseverler Birliği (OP) koalisyonu baskısı nedeniyle arasında Türkiye’nin de bulunduğu, Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerde kurulan sandık sayısı 35 ile sınırlandırıldı.

Kalabalık göçmen kitlesinin yaşadığı Türkiye’de, bu önlem yüzünden oy verme sürecinde sıkıntı yaşanmasından endişe ediliyor.

Karantinada bulunan 2 bin 500 kişi seyyar sandıklarda oy verebilecek. 31 seçim bölgesinde sandık başında görev yapacak 80 bin kişilik personelin yarısı gönüllü olarak Kovid-19’a karşı aşılandı. Seçim yerlerinde her türlü güvenlik ve sağlık önlemleri alındı.

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, seçim güvenliğini sağlamak üzere 20 bin polis görevlendirdi. Seçimleri izlemeleri için yerli ve yabancı 3 bini aşkın gözlemci akredite edildi.

Bulgarlar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen 30 parti ve koalisyondan 6 bin 895 adayın yarıştığı parlamento seçimlerine ilgi gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Sofya’da oy kullanmasının ardından, Başbakan Boyko Borisov hükümetini mafya ile ilişkilerinden ötürü eleştirerek “Bir sonraki hükümet ülkemizdeki devletçiliği yeniden yapılandırmak üzere büyük çaba göstermek zorunda kalacak.” dedi.

Radev, devletin çöküşü, adaletsizlik ve rüşvete karşı oy kullandığını anlatarak “Bu seçim, hükümet karşıtı halk protestolarının başladığı geçen yılın ortasında yapılmalıydı. Öyle olsaydı, bugünlerde yaşadığımız kaos atlatılmış, birçok insanın hayatı, binlerce aile ve şirket iflas ve maddi sıkıntılarından kurtarılmış olurdu.” diye konuştu.

Hükümetin mafya ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle geçen yılın ortasında istifası talebi ile başlayan sokak protestoları yüzünden basınla bir araya gelmeyen Başbakan Boyko Borisov, bugün oy kullanırken de gazetecilere açıklama yapmadı.

Borisov, sandık başındayken sosyal medya hesabından yayımlanan mesajında, seçimlerin Hazine’ye maliyetinin fazla olduğunu belirterek “Bu seçimde gerek personeli aşılamak gerek makine ile oy kullanmak için 75 milyon avro harcadık. Oysa bu para emeklilik maaşları ve gelirlerin artırılması için daha rasyonel kullanılabilirdi.” şeklinde konuştu.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi onursal başkanı Ahmet Doğan da sandık başındayken yayımlattığı görüntülü açıklamasında, HÖH’nin bu kampanyada sloganı olan devletçiliğin yeniden başlatılması için oy kullandığını vurguladı.

Rusya yanlısı, komünist kökenli ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) lideri Korneliya Ninova, “Bulgaristan açısından kritik bir noktadayız. Sizin yerinizde, çocuklarınız adına, Bulgaristan’ın geleceği için başka birilerinin karar vermesine izin vermeyin.” ifadelerini kullandı.

Bu arada, Merkez Seçim Komisyonu (ZİK) oy kullanma sürecinde bazı teknik sorunların yaşandığını, kağıt pusulanın yerine makineyle oy verme tercihi için kullanılan 9 bin 398 cihazın bazıları arızalanması nedeniyle devre dışı bırakıldığını kaydetti.

Öte yandan, medyada, seçimlere çeşitli siyasi güçler adına rüşvet karşılığı oy kullandıran şebekelerin faaliyetlerini belgeleyen haberler yer aldı.

Saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi saat 20.00’de sona erecek.

Seçimlerin güvenliğini sağlamak üzere 20 bin polis görev yapıyor.

İzmir’deki Bulgaristan vatandaşları milletvekilliği seçimi için oy kullandı

İzmir’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, ülkenin 1989’da demokrasiye geçmesinden sonra 11. kez düzenlenen genel seçimde oy kullanmak için sandık başına gitti.

Bornova, Buca, Gaziemir ve Menderes ilçelerindeki 4 okulda saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi, saat 20.00’de sona erecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri altında okullara alınan çoğunluğu çifte vatandaş seçmenler, gerekli işlemlerin ardından oylarını kullandı.

İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Abdürrahim Nursoy, AA muhabirine, Kovid-19 salgınına rağmen, seçime yoğun bir katılım olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Seçimlerin hayırlı olmasını temenni eden Nursoy, yığılma oluşmaması adına önceden elektronik ortamda dilekçelerin doldurulması için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Nursoy, vatandaşlık görevlerini yerine getirmek için sandık başına gittiklerini vurgulayarak, “İzmir’de 4 binin üzerinde Bulgaristan Türkü’nün, Bulgaristan demokrasisi için oy kullanmasını bekliyoruz.” dedi.

Oy kullanan vatandaşlardan Şanan Çamdereli de heyecanlı olduğunu dile getirerek, sonuçların hayırlı olmasını diledi.

Kocaeli ve Sakarya’da yaşayan çifte vatandaşlık sahipleri sandık başına gitti

Seçimler için Kocaeli’nde 2 sandık açılırken, ön beyanda bulunan 1000’e yakın kişinin oy kullanması öngörülüyor.

İzmit’te açılan sandıkta oy kullanmak için Albay İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu’na gelen vatandaşlar, HES kodu sorgulamasının ardından içeriye alındı.

Sakarya’da yaşayan seçmenler de otobüslerle oy kullanmak için Kocaeli’ne geldi.

Sandıklarda yoğunluk oluşurken, oy kullanma işlemi saat 20.00’de sona erecek.

“Daha önceki yıllarda 10 sandık kurulduğu olmuştu”

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BALTÜRK) Onursal Başkanı Bayram Çolakoğlu, AA muhabirine, son yıllarda genel seçimlerin öne çekilmeden ilk defa zamanında yapıldığını söyledi.

Bulgaristan’daki seçimler için Kocaeli’nde İzmit ve Gebze ilçelerinde 2 sandık kurulduğunu, bundan dolayı kuyruk oluştuğuna dikkati çeken Çolakoğlu, “Yaşadığımız yer Türkiye olsa da seçimlerde oy kullanmak, Bulgaristan’la bağımızı koparmadığımız anlamına geliyor. Daha önceki yıllarda 10 sandık kurulduğu olmuştu. Bu da rahat oy kullanma imkanı sağlıyordu.” diye konuştu.

Seçimlere yoğun katılım olacağını düşünmediğini ifade eden Çolakoğlu, “Özellikle 4 yıl önceki seçime göre katılımın düşük olacağını düşünüyoruz. Bunda salgının da önemli bir payı var. Bulgaristan’daki siyasi rekabetin bir önceki seçime göre çok güçlü olmamasının da etkisi var. Kocaeli’nde 1000 civarı oy kullanılacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Sakarya Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdinç Bilaloğlu da oy kullanmak için Sakarya’dan 2 otobüsle İzmit’e geldiklerini söyledi.

Seçimlerin hayırlı olmasını dileyen Bilaloğlu, buradaki insanların oy verme hakkının kısıtlanmaması için sandık sayısının bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

AA

Read Previous

Hırvatistan’da Türkçe öğrenen Şapina, seçtiği Hırvat ve Türk şiirlerini her iki dile çevirerek kitaplaştırdı

Read Next

Kosova’nın yeni Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani oldu