Bulgaristan Eğitim Bakanlığı, 5. ve 6. sınıflar için din dersi kitaplarını onayladı

Bulgaristan’da iki yeni ders kitabı, Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın (MON) Bulgar okullarına dağıtılıp kullanılabilecek eğitim kitapları, ders kitapları ve yardımcı ders kitapları listesine dahil edildi.

Bulgar İncil Topluluğu’ndan yapılan açıklamada, “Ders kitaplarında dört dünya dini (Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam ve Budizm) incelenerek, beşinci sınıfta dinler tarihi, altıncı sınıfta ise ibadet yerlerini ziyaret adabı ile ilgili MON’un eğitim programının belirlediği konular işlendi” diye belirtildi.

Yayıncılara göre beşinci sınıf öğrencileri bu dinlerin her birinin şekillenmesine yardımcı olan menşei, ilkeler ve şahsiyetler hakkında daha kapsamlı bilgi edinecekler. Ders kitaplarında İncil’den, Kur’an’dan, Tanah’tan metin ve hikayelere ve Buda’nın bilge sözlerine yer verildi.

Altıncı sınıf öğrencileri dini yapıların mimarisini öğrenecekler. Yayıncılar, amacın sadece farklı türdeki dini mekanları “ziyaret etmek” değil, aynı zamanda dini mekanların özünü ve sembolizmini ve içinde gerçekleştirilen ritüel ve ibadetleri anlamak olduğunu da ekliyorlar.

Ders kitaplarını hazırlayan ekiplerde yüksek nitelikli eğitimciler, ilahiyatçılar, yazarlar, ressamlar, editörler ve tasarımcılar yer alıyor. Öğretim seti, ders kitabı, çalışma defteri ve bir öğretmen kitabı içerir. Derslerin çoğuna QR kodları eklenerek öğrencilerin ilgi çekici görsel-işitsel içerik yoluyla bilgilerini genişletmelerine olanak sağlandı.

Bulgar İncil Topluluğu, aynı programa (mezhepler üstü din eğitimi) göre birkaç yıldır okullarda ilkokul için MON tarafından onaylanan ders kitapları kullanılarak öğretim yapıldığını ekliyor. Bu ders kitaplarında çocuklarda iyi karakter ve erdemlerin geliştirilmesi üzerine vurgu yapılmaktadır. Alt başlıklarının “Blagonravie” (İyi Huyluluk) olması tesadüf değildir.

Mezhepler üstü din eğitimi, yalnızca Hıristiyanlığa değil, tüm büyük dünya dinlerine ve genel olarak dini inancın doğasına aşina olmayı içerir. Bu tanışma bir tür dini bilgiler dersi olarak yapılmamalıdır. Bu, şu veya bu din için “içsel” bir bakış açısıyla gerçekleştirilmeyen din eğitimi söz konusudur.






Kaynak: Kırcaalihaber

Read Previous

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail yönetiminin saldırıları karşısında uluslararası toplum iyi bir sınav veremiyor

Read Next

Banjska’daki terör saldırısı şüphelilerinin gözaltı süresi uzatıldı