Bulgaristan dört bölgeye ayrılıyor

Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Petya Avramova, Bulgaristan Ulusal Belediyeler Birliği tarafından organize edilen XIII Yerel Yönetimlerin Yıllık Toplantısı’nda ülkenin dört bölgeye ayrılmasına yönelik bir proje tanıttı. 

Bakan,” Bölgesel Kalkınma Yasası’nda bölgelerin idari merkezleri belirlenmeyecektir. Bölgesel kalkınmanın planlanması, programlanması, kaynak temini, izlenmesi ve değerlendirilmesi fonksiyonlarının gerçekleştirilebileceği şehirlerin belirlenmesi öngörülmektedir. Bölgesel Kalkınma Yasası’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısında buna vurgu yapılmaktadır. Tasarıda Tuna, Karadeniz, Güney-Batı ve Trakya-Rodop olmak üzere bölgeye ayrılması önerilmektedir” diye bildirdi.

“Bölgelerin Ortak Yönetiminde Belediyeler ve Devlet” konulu tartışmada Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı (MRRB) Ulusal Yapı Denetimi Daire Başkanı İvan Nestorov ve Jeodezi, Haritacılık ve Kadastro Ajansı Başkanı Violeta Koritarova da yer aldılar.

Bakan Avramova, tasarıda bölgesel kalkınmanın stratejik planlaması için yeni bir belge sistemi önerildiğini açıkladı. Tasarıda ayrıca bölgesel düzeyde stratejik belgeleri kaldırarak bölgesel kalkınmanın stratejik ve mekansal planlamasını bütünleştirerek her düzeyde yeni tip belgelerin kullanımı öngörülmektedir.

Bakan,” Diğer bir öneri ise Belediye Bölgesel Kalkınma Planı’nın kentsel dönüşüm ve kalkınma için entegre bir planı da içermesidir. Bölgesel kalkınma yönetiminin organizasyonunda da yeni bir noktaya gelinecek” dedi.

Ayrı bölgelerde yönetim, uzman ve teknik kadrolar içerecek olan iki aşamalı bir bölgesel kalkınma konseyi yönetim modelinin uygulanması önerilmektedir. Bu konseylerin yetkileri genişletilecek. Onlar, operasyonel programların ilgili yönetim otoriteleri tarafından görevlendirilmesi halinde koordinasyon, bölgelerin bölgesel ve mekânsal kalkınma planının uygulanmasındaki projelerin seçimi ve değerlendirilmesi de dahil olmak üzere AB tarafından finanse edilen programları uygulama işlevleri görecek.

Bölge Kalkınma Konseylerinin kaldırılması önerilmektedir. Önerilen değişikliklerin uygulanmasına yönelik somut mekanizmalar, yasanın duyurulmasından altı ay sonra hazırlanacak olan Bölgesel Kalkınma Yasası’nın Uygulanması Hakkında Yönetmelikte açıklığa kavuşturulacaktır.

Yasa tasarısı, kamuoyunda tartışmaya ve bakanlıklar arası koordinasyona tabi olacaktır.

Avramova,” Bölgesel politika modelindeki değişim, Avrupa Komisyonu ile uyumlu olarak Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın desteği ile uygulanmaktadır” dedi. Bakan, yaklaşımı değiştirmemiz gerektiğini ve biraz daha küresel düşünmeyi, bir bölgeyi, bölgenin sorunlarını ve gelişimini düşünmeye çalışmamız gerektiğini ekledi.

Avramova, “Zaten herkes mobildir ve bir bölgede yolların iyi durumda olması halinde ekonomik kalkınmasına yol açan faaliyetler planlayabiliriz ve bölge daha iyi planlanabilir” diye belirtti. Kuzey Bulgaristan’da altyapının daha iyi durumda olması yatırım sürecinin ve işgücü talebinin hızlanmasına imkân verecek. Meslek eğitimini geliştirmek için de çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

MRRB’nin önceliği doğrultusunda inşaat sektörü ve bina denetim şirketleri üzerindeki kontrol sıkılaştırılacak.

Mimar İvan Nestorov, kanunları ihlal ettikleri tespit edilen “INEX CONSULT”, “Global Consult 07” ve “Build Control” olmak üzere üç yapı denetim şirketinin lisanslarının geri alındığını bildirdi. Ülkenin topraklarının yaklaşık yüzde 66’sını temsil eden 73 000 km2’den fazla alana ilişkin kadastro haritası ve kadastro kayıtları onaylandığı açıklandı.

Müh. Violeta Koritarova,”Toplanan bilgiler 13,6 milyon taşınmaz mülkü kapsamaktadır” diye bildirdi. Kadastro haritası, Karadeniz kıyısı ve dağ tatil yerleri gayrimenkul piyasasının ve yatırımların geliştiği tüm il merkezlerini, 124 belediye merkezini ve diğer 671 yerleşim yerini kapsamaktadır.

 

Kırcaalihaber

Read Previous

Kosova’da “Kadın Gücü Birliği” kuruldu

Read Next

“Irkçılığın sebebi örülmeye çalışılan yapay sınırlar”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *