Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova, Ulusal Adli Yardım Bürosu’nun faaliyetlerine ilişkin raporun sunulduğu toplantıda hazır bulunanlara bu sözlerle hitap etti: “Herkesin sesini duyurma, profesyonel adli savunma hizmeti alma hakkı vardır. Ulusal Adli Yardım Bürosu’nun faaliyeti bir misyon olup, hukuk ile ihtiyaç sahiplerinin hakları arasında bir arabulucudur.” dedi.
Yotova, son yıllarda on yıllar içinde kazanılan haklardan geri adım atıldığına işaret etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Birçoğu lüks politikalardan bile bahsediyor ve bunlara şiddetle karşı çıkan az sayıda ses yükselmiyor” diye belirtti.
Yotova, “Adli yardım, farklı hizmet ve yardım türlerini kapsar – bilgi, yasal tavsiye ve gerektiğinde bir avukatın sağlanması. Tüm bunlar, haklarını daha iyi bilmeleri ve adalet kurumlarına daha kolay erişebilmeleri için yoksullara ve savunmasız kişilere tamamen ücretsiz olarak sağlanmaktadır” diye kaydetti. Yoksulluk ve sosyal dışlanma içinde yaşayan insanlar, engelli insanlar ve çocuklar için adli yardım sağlandığının altını çizen Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Bütün bunlar adli yardıma ek olarak çok güçlü kamu politikalarını da gerektiriyor” diye vurguladı.
Yotova, aile içi şiddet mağdurlarına ve refakatsiz çocuk ve reşit olmayan mültecilere ve göçmenlere yardım olmak üzere Ulusal Adli Yardım Bürosu’nun faaliyetinin iki yönünü vurguladı. Ulusal Adli Yardım Bürosu’nun Aile İçi Şiddetten Koruma Yasası’nda değişiklikler yapılmasına yönelik çok sayıda kanun teklifleri sunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Ne yazık ki yasa, bölük pörçük halde duruyor, bunun için kolay bahaneler son parlamentoların kısa ömürlü olmasıdır. Daha da kötüsü, 48. Dönem Halk Meclisi son günlerinde değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifine karşı oy kullandı” diye belirtti. Yotova, aile içi şiddetle mücadele için bir koordinasyon mekanizmasının kurulacağına dair umudunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Çocuk ve reşit olmayan göçmenler ve mültecilerle, özellikle refakatsizlerle yaptığınız çalışmalar da takdiri hak ediyor. En savunmasız grubun bir parçası olarak durumları hakkında bilgilendirilmiyorlar, neye güvenebileceklerini bilmiyorlar, özel bir şekilde profesyonel hukuki yardıma erişimleri yok. Buna bir de dil sorunu ekleniyor, oysa her uluslararası belge adaletin dilsel olarak erişilebilir olması gerektiğini söylüyor” dedi.
Yotova, savunmasız grupların erişebileceği, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçları, konumları ve profilleri hakkında bilgi içeren bir dijital platformun oluşturulmasını ve böylece adli yardım sağlanmasının iyileştirilmesini önerdi.
Kaynak: Kırcaalihaber