Birleşmiş Milletler, Küresel Göç Paktı’nı kabul etti. Bu aşamada Bulgaristan, paktı imzalamaktan kaçınıyor. Macaristan, Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya da sözleşmeyi imzalamayı reddetti. Temel endişeler, anlaşmanın Avrupa’ya kitlesel göçü daha da teşvik edeceğidir. Anlaşmanın yasal olarak bağlayıcı olmadığı argümanıyla Avrupa Komisyonu, anlaşmaya çekinceler koyan ülkeleri paktı imzalamaya çağırdı.
Savunma ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Uzmanı Georgi Savov, Darik Radyosu’na verdiği demeçte paktı imzalayan ülkeler için sonuçların olacağını söyledi. Uzman,” İyi niyetine rağmen yasadışı göçle başa çıkmanın yolu onun yasallaştırılmasıdır. Pakt’a katılan devletler için olumsuz sonuçları arasında ulusal güvenlik açısından bir risk oluşturması, sınır muhafızları ve sosyal hizmetler gibi alanlarda ulusal egemenliğin gerçekleştirilememesi, basın özgürlüğünü ve medyanın kısıtlanması ve başka şeyler bulunuyor” diye belirtti.
Fas’ın Marakeş şehrinde BM konferansına katılan yaklaşık 150 ülkenin temsilcileri, kilit ülkelerin reddine rağmen Küresel Göç Paktı’nı kabul etti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözleşmenin, acının ve kaosun önlenmesi için bir yol haritası çizmeyi amaçladığını belirtti. Guterres’in ifadelerine göre paktın, Birleşmiş Milletler’ in üye devletlere göç politikaları dayatacağı yönündeki iddialarının doğru olmadığını söyledi.
Savov, pakta katılan devletler için sonuçların ve yükümlülüklerin olacağını söyledi.
Güvenlik uzmanı şu ifadeleri kullandı: “İmzacı devletler, önümüzde onlarca yıl belirli bir politikayı sürdürmeyi üstleniyor. Göç sözleşmesi, ayrıca bölgesel örgütler aracılığıyla yasal olarak bağlayıcı ek sorumlulukları takiben yasal olarak bağlayıcı ek sorumluluklara yol açacaktır. Antlaşma, bazı alanlarda ulusal egemenliğin reddine yol açacaktır. Sınır koruması, sosyal hizmet alanında diyelim. Aynı zamanda ulusal güvenliğe yönelik tehditleri arttırmak için önkoşullar yaratıyor”.
Savov,” Küresel Göç Paktı ayrıca ifade özgürlüğünü de ciddi bir şekilde kısıtlayacak” dedi.
Geçen hafta yapılan hükümet oturumunun steno kayıtlarına göre Güvenli ve Düzenli Göç İçin Küresel İlkeler Sözleşmesi 19 Aralık’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından onaylanacaktır. Dışişleri Bakan Yardımcısı Georg Georgiev, Bulgaristan’ın, Göç Paktı’nı desteklemese de kendi çıkarlarına hizmet eden anlaşma hükümlerini uygulama hakkını saklı tutmasını önerdi.
Kircaalihaber.com