Bulgaristan’da geçici Başbakan Stefan Yanev’in Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı kapsamındaki Dünya Liderleri Zirve Toplantısı’na katılımı başladı.
Bulgaristan Başbakanı, Glasgow’daki Kongre Merkezi’nde Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı.
Zirve toplantısı başlamadan önce Başbakan bazı liderlerle konferansın güncel konuları hakkında görüştü. Başbakan, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani ile görüş alışverişinde bulundu.
Yanev ayrıca Avusturya Başbakanı Alexander Schalenberg, Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski ve Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković ile de birer kısa görüşme gerçekleştirdi.
Başbakan Yanev, resmi Facebook sayfasında yayınladığı bir yazısında, “Doğanın korunmasının temel bir öncelik olması gerektiğine derinden inanıyorum” diye kaydetti.
Başbakan, yazısında Bulgaristan’ın Glasgow’da düzenlenen COP26 İklim Zirvesi’nde yapacağı konuşmasında ana hatlarını çizeceği iklim değişikliği ve çevresel zorluklar konusundaki tutumunun ne olacağına dikkat çekti.
Yanev, “Sadece ulusumuzun geleceği değil, aynı zamanda insanlığın geleceği de burada ve şimdi akıllıca ve sorumlu bir şekilde hareket etme yeteneğimize bağlıdır. Bu anlamda çevreyi korumak medeni bir tercih olup çocuklarımızın ve torunlarımızın dolu dolu ve sağlıklı yaşamları için gerekli bir yatırımdır. Bunu yaparak, gelecek nesiller için daha iyi bir dünyanın temellerini atıyor, sürdürülebilir ekonomik kalkınma fırsatını garanti ediyor ve insanlığa bir şans veriyoruz ve bir ufuk açıyoruz. Bu bakış açısının, iklim tarafsızlığı mücadelesinde gösterdiğimiz çabalara anlam kattığına inanıyorum” diye belirtti.
Başbakan, “İklim tarafsızlığına ulaşmak, ancak birlikte başarabileceğimiz bir hedeftir. Bu süreçte ülkelerin ulusal özelliklerini dikkate alarak kesin, esnek ve makul olmamız önemlidir. Yeşil ekonomiye geçiş sürecinde kimse terk edilmemeli, kimse zarar görmemelidir” dedi.
Yanev’in ifadesine göre, dönüşüm gerekli, ancak başarılı olması için adil olmalıdır.
Kaynak: Kircaalihaber
Başbakan, “Bu nedenle, bunu başarma hızının belirleyici olmadığına inanıyorum. Dayanışma, sağduyulu yaklaşım ve gerekli reformların, hazır olduğumuzda ve ulusal ekonomik ve sosyal sistemlerimizi koruduğumuzdan emin olduğumuzda yapılması gerektiğine dair fikir birliği çok önemlidir. Çünkü yeşil geçiş bağlamında yalnızca yaşayabilir ekonomilerin başarılı bir şekilde dönüştürülebileceğine inanıyorum” diye ifade etti.