Angela Merkel – Boyko Borisov
Bulgaristan Başbakan Boyko Borisov, video konferansla düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Mevkidaşlarımın paylaştığı bilgiler çok endişe verici – çok sayıda koronavirüs ile enfekte olan insan, çok sayıda ölüm, aşırı derecede yüklenmiş sağlık sistemi, büyük miktarda dış borçlar ve önde gelen AB üye devletlerinin gayri safi yurt içi hasılasında (GSYİH) düşüş ve bundan dolayı sağlık krizinden sonra her durumda çok ağır mali ve ekonomik kriz yaşanacak” diye kaydetti.
Borisov, “Ne yazık ki, koronavirüs mutasyona uğradı ve izlenecek genel bir kural yok” diye belirtti ve üye devletlerin duruma göre hareket ettiğini ekledi.
Bulgaristan ile ilgili olarak Başbakan, toplumun hareketlendirilmesi, sosyal mesafenin korunması, tedbirler uygulanmasıyla mevcut yaklaşımın doğru olduğuna inandığını ifade ederek, ülkemizde tedbirlerin diğer ülkelere göre son derece liberal olduğunu vurguladı.
Başbakan ayrıca Avrupa Konseyinde tartışılan bazı üye devletlerde aşıların gecikmesi konusuna da odaklandı. Borisov, aşının ilk dozunu alan vatandaşların ikinci dozu almasını sağlamak da dahil olmak üzere Bulgaristan’daki aşılama planının en makul ve dengeli, doğru şekilde uygulandığını söyledi.
Başbakan, “Mart 2021’e kadar AB üye devletleri sağlık profesyonelleri ve sosyal hizmet uzmanlarının en az % 80’i ve yazın sonuna kadar 80 yaşın üzerindeki yaşlı nüfusun % 70’inin aşılanmasına yönelik hedefler belirlemeli. AB ülkeleri olarak bu yönde çaba göstereceğiz” dedi.
Borisov, “Virüsün genom dizilimi konusunda yapılan çalışmaların kapsamının acilen artırılması gerekiyor ve pozitif test sonuçlarının % 5-10’una kadarını kapsaması gerekiyor. Bu konuda da Avrupa Komisyonu yardımcı olabilir, ancak ülkemiz de bu uzman potansiyeline sahip” diye ifade etti.
Başbakan, tek pazar ve serbest dolaşım ile ilgili olarak salgının kontrol altına alınmasına yönelik tedbirlerin artırılması konusunda ülke olarak hem dijital pasaport hem de aşı sertifikası ile buna hazır olduğumuzu söyledi.
Borisov, “Ancak bunun çok zor olacağını düşünüyorum, çünkü tek pazarla ilgili olarak insanlar serbest dolaşım hakkına sahip. Evet, her üye devlet, diğer ülke vatandaşlarının topraklarına giriş izni vermesi için kesinlikle bazı mekanizmalar uygulayacak, ancak şu anda böyle bir kararın verileceğini düşünmüyorum” diye belirtti.
Kircaalihaber