Bulgaristan Tarım Gıda ve Orman Bakanı Desislava Taneva, Moskova’da Rus mevkidaşı Dimitri Patruşev ile görüşmesinin ardından Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) yaptığı açıklamada, “Bulgaristan, Rusya’nın Afrika domuz vebası (ASF) ile mücadelede elde ettiği tecrübesini kullanabilir” diye kaydetti.
Taneva, ”Afrika domuz ateşi virüsünün Rusya’da 12 yıldır görülmesine rağmen, ülkedeki domuz eti üretimi artmıştır” diye belirtti.
Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı’ndan bir ekibin Rusya’yı ziyaret ederek iki ülkeden uzmanların, hastalıklarla başa çıkmak için bilgi alışverişinde bulunması ve iyi uygulamalar paylaşması kararlaştırıldı. Desislava Taneva, Rusya Federasyonu Tarım Bakanı’na çiftliklerde biyogüvenlik önlemlerini arttırmak amacıyla Bulgar mevzuatında değişiklik yapıldığını bildirdi.
Bakan, ”Rusya’nın bu konuda nasıl başarılı olduğunu veya domuz çiftliklerinde nasıl biyogüvenlik önlemleri alındığını merak ediyoruz. Rusya’nın deneyiminden faydalanabilmemiz için domuz yetiştirme koşullarını merak ediyoruz” diye kaydetti.
Taneva’nın ifadesine göre karşılıklı yaptırımlara rağmen, Bulgaristan ve Rusya arasındaki tarımsal üretim ticareti son yıllarda artmıştır. Ülkemiz lehine pozitif denge 2018 yılında 2017 yılına göre % 30 oranında artmıştır ve bu yılın ocak-temmuz dönemine ait ilk veriler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artış gösterdi.
Taneva ve Patruşev, Bulgaristan’ın Rusya’ya bitkisel ürünler ihracatında kısıtlamaları tartıştı.
Yakında Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı ve Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi uzmanları arasında teknik detayların konuşulacağı bir toplantı yapılacak. Amaç, Bulgar işletmelerine AB’nin ihracatını yasakladığı bitkisel ürünlerin kapsamında olmayan Rusya’ya bitkisel ürünler ihraç etmeye izin verilmesidir.
Görüşmede yıl sonuna kadar Bulgar süt işleme ve süt ürünleri üretim tesislerinin Rus uzmanlar tarafından denetleneceği açıklandı. Bu ziyaretlerin amacı, uygulanan ambargo kaldırıldıktan sonra ürünlerini Rusya’ya ihraç edebilecek şirketlerin listesini onaylamaktır.
İki bakan, Bulgaristan ve Rusya arasındaki iyi ilişkilere dikkat çekti ve yapıcı diyalogu sürdürme isteğini dile getirdi.
2018 yılında iki ülke arasında tarım ürünlerinde ticaret hacmi 62,6 milyon ABD Doları tutarındadır. Bulgar mallarının Rusya pazarına ihracatı, 2017 yılına göre % 19,4 artarak 54,4 milyon ABD dolarına yükselmiştir. 2018 yılında Bulgaristan lehine pozitif ticaret dengesi önceki yıla göre % 30,4 artarak 46,3 milyon dolara ulaştı. Bulgaristan’ın Rusya pazarına ağırlıklı olarak ihraç ettiği tarım ürünleri arasında tütün, makarna, çikolata, şarap vb. ürünler bulunuyor.
Kırcaalihaber