Bulgar İşaret Dili Kanunu kabul edildi

Bulgaristan Meclisi, Bulgar İşaret Dili Kanun tasarısını oybirliğiyle ve tartışmasız bir şekilde nihai olarak kabul etti.

Yasa, Bulgar işaret dilinin doğal bağımsız bir dil olarak tanınmasına, işitme ve görme engellilerin Bulgar işaret dili aracılığıyla kendilerini ifade etme ve bilgi sağlama hakkına saygı gösterilmesine ilişkin kamu ilişkilerini düzenler.

Yeni kanun, Bulgar işaret dilinin anaokullarında özel bir eğitim alanında ve okullarda özel bir ders olarak okutulmasına, ayrıca işitme ve görme engelli çocukların ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre eğitim sürecinde kullanımına imkan sunuluyor.

İşitme ve görme engelli kişiler, yıllık 120 saate kadar Bulgar işaret dilinde ücretsiz çeviri hizmetinden yararlanma hakkının yanı sıra işitme engelli ve işitme ve görme engelli üniversite öğrencileri ve doktora öğrencileri de sömestr başına 60 saate kadar Bulgar işaret dilinde çeviri hizmetlerinden ek olarak yararlanma hakkına sahip.

Ücretsiz çeviri hizmeti, işitme engelli veya işitme ve görme engelli kişinin talebi üzerine Sosyal Yardım Müdürlüğü Müdürünün talimatıyla her mali yılı için sağlanacak.

Kanun, Eğitim ve Bilim Bakanlığı nezdinde Bulgar İşaret Dilinin geliştirilmesi ile ilgili faaliyetleri destekleyen bir Bulgar İşaret Dili Kurulu kurulmasını öngörüyor.

Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) Milletvekili Desislava Atanasova, ”Bu oybirliği, siyasi farklılıklardan daha önemli meselelerin olduğunu gösterdi. Bugün işitme engelliler için bir bayram” diye ifade etti.

Meclis Sosyal Politika Komisyonu Başkanı Hasan Ademov, kanun tasarısı üzerinde çalışan herkese teşekkür etti.

Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) Milletvekili Vesela Leçeva, “BSP olarak bu övgülerden dolayı şaşkınlık yaşıyoruz, çünkü bu kanun daha 3 yıl önce kabul edilebilirdi” dedi.

Kırcaalihaber

Read Previous

Endonezya’da 7,1 büyüklüğünde deprem

Read Next

Bosna Hersek’in yeni teknik direktörü Ivaylo Petev oldu