Tıp ve sağlık alanında en önde gelen uzmanlardan bazılarının yer aldığı Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAN) Tıp Bilimleri Bölümü üyeleri, Bulgaristan’ı ve tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs (COVID-19) salgınının hızlı biçimde yayılmasından son derece endişeli. BAN Akademisyenler ve Sorumlu Üyeler Meclisi Tıp Bilimleri Bölümü tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, “Dünyada 43 milyondan fazla insan hâlihazırda koronavirüs ile enfekte olmuş durumda ve 1,2 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Ülkemizde 43 000’den fazla insan enfekte oldu, onların yaklaşık 2 000’i sağlık çalışanı, 2 200’den fazlası hastanede yatıyor ve yaklaşık 1150’si hayatını kaybetti” denildi.
Tıp bilimleri alanında akademisyenler, bu rakamların her geçen gün arttığını ve özellikle yaklaşan yılsonunda meydana gelen grip salgını göz önünde bulundurulduğunda tahminlerin gerçekten çok endişe verici olduğunu belirttiler.
Açıklamada, “Salgının olumsuz etkisi sadece insan sağlığı üzerinde değil, aynı zamanda ülkedeki sosyal ve ekonomik hayat üzerinde de çok büyük. İnsan vücudunun tüm organlarını ve sistemlerini etkileyebilecek bir koronavirüs enfeksiyonunun erken ve geç komplikasyonlarına özel bir dikkat gösterilmeli. Ne yazık ki, bu salgının ciddiyetini anlamayan veya inkar eden ve salgına karşı mücadelenin doğru, bilimsel ve pratik olarak gerekçelendirilmesinde birçok zorluk yaratan insanlar var. Bu, tüm toplumun, tüm devlet, belediye ve diğer kamu kurumlarının, her ayık kafalı vatandaşın koronavirüs enfeksiyonuyla mücadele çabalarının tamamen birleştirilmesini gerektirir. Ekonomik ve sosyal açıdan büyük önem arz eden bu salgının nedeninin anlaşılmasına ve kontrol altına alınmasına geniş deneyimimiz ve uzmanlığımızla katkıda bulunmamız profesyonel anlamda ve ahlaki görevimiz” diye belirtildi. Akademisyenler, enfeksiyon hastalığın ortaya çıkması, teşhisi ve tedavisi ve özellikle önlenmesi mekanizması hakkında kamusal alanda her gün verilen ve güncellenen çok büyük miktarda bilgi olduğunu ekliyorlar.
Açıklama şöyle devam ediyor: “Dünya Sağlık Örgütü, ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi, ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi, Almanya’daki Paul Ehrlich Enstitüsü gibi dünyanın en büyük bulaşıcı hastalık merkezleri tarafından bildirilen veriler ve diğerleri, enfeksiyonun yerel veya ulusal düzeyde yayılmasına göre karakteristik özellikleri ve boyutu bakımından farklı karantina önlemleri uygulanarak salgının yayılmasını sınırlandırma politikasını kesinlikle önererek destekliyor. Hava yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olduğundan kamuya açık yerlerde maske ve görme düzeltmesi için öngörülen gözlükleri takma konusunda vatandaşların yüksek düzeyde disiplinli olmalarına ve bilinçli hareket etmelerine ihtiyaç var”. Akademisyenler, sosyal ve fiziksel mesafenin korunması, toplu sosyal etkinliklere katılımların kısıtlanması, yüksek düzeyde kişisel hijyen uygulanması, virüsün çeşitli yüzeylerde uzun süre kaldığından özellikle düzenli el yıkama, kişiler hala sağlıklı iken profilaktik amaçlı, doğuştan gelen doğal bağışıklığı güçlendirmek için bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketilmesi, ihtiyaç duyulmayan sosyal temaslarnı sınırlandırılması, aktif bir şekilde açık havada spor yapılması ve meyve ve sebzelerin ağırlıklı olduğu sağlıklı besinler tüketilmesi gibi tedbirlere uyulması gerektiğini kaydediyrlar.
Açıklamada, “Ülkemizde bugüne kadar aktif olarak önerilen tüm bu önlemlere uyulması, koronavirüs enfeksiyonunu sınırlandırmanın tek yolu. Tıp bilimi henüz hastalığın kendine özgü, tedavisini bulamadı, gerçekten zararsız ve etkili bir aşı olmaması da geleceğin sorunu. Toplum ve birey olarak hepimizin yapabileceği şey, enfeksiyonun endişe verici yayılımını ve sonuçlarını azaltmak için yüksek bir farkındalık duygusu göstermek ve disiplinli olmak ve bu temel gerekliliklere uymaktır” diye ifade edildi. Akademisyenler, bu bakımdan, bu önlemlerin uygun şekilde uygulanmasını izlemekten sorumlu kurumların rolünün çok önemli olduğuna dikkat çekiyorlar. Açıklamanın sonunda, “Bu anlamda Sağlık Bakanlığı ve Ulusal Koronavirüs Kriz Masasının izlediği, bilimsel olarak sağlam ve şu anda tek doğru olan politikaya desteğimizi ifade ediyoruz. Pratik çalışmaları ve medyada yer alan profesyonel yorumlarıyla koronavirüs enfeksiyonunun doğru anlaşılmasına ve bununla başa çıkılmasına katkıda bulunan BAN’ın diğer birimlerinde görevli meslektaşlarımızın aktif çalışmalarını çok takdir ediyoruz” denildi.
Kircaalihaber.com