Bugün “Makedonya’daki Türkçe Eğitimindeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”nın birinci oturumu gerçekleşti

Bugün, Makedonya Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA ofisinin işbirliğinde Makedonya’daki Türkçe Eğitimin sorunlarını bilimsel bir perspektif sunmak ve eğitimsel, yönetimsel, ekonomik ile sosyokültürel boyutlarıyla Türkçe eğitim alanında karşılaşılan sorunları değerlendirmek gayesiyle “Makedonya’daki Türkçe Eğitimindeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”nın birinci oturumu düzenlendi.

Aydın Davud / TIMEBALKAN

Çalıştaya, Makedonya Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı Pedagoji Kurulu Müdürü Muhittin Kahveci, Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Merkez Müdürü Kerim Sarıgül, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz, Beyaz Hareket Koordinatörü Erdem Eren, Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Varol, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Yaşar HACISALİHOĞLU,  İBU Rektör Yardımcısı Şener Bilal, Türkiye Cumhuriyeti’nden, Makedonya Cumhuriyeti’nden kurum temsilcileri, eğitim temsilcileri ve Makedonya’nın dört bir yanından davetli öğretmen katıldı.

4

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz, “Makedonya’da Türkçe eğitimine bilimsel bir perspektif kazandırmak ve Makedonya’da Türkçe eğitimi noktasında özellikle karşılaşılan sorunları ekonomik, sosyal, kültürel ve fiziki anlamda bütün boyutlarıyla konuşmak için bugün burada Makedonya Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı, TİKA ve Üsküp Yunus Emre Enstitüsü olarak Makedonya’da Türkçe eğitimindeki sorunlara ve çözüm önerileri çalıştayını Makedonya’nın muhtelif şehirlerinden bu çalıştaya katılan yaklaşık olarak 120’ye yakın müdürlerimiz ve öğretmenlerimiz ile beraber üç ayrı masada ilkokul öğretim okulları, liseler ve üniversiteler bazında kurulacak olan masalarda konuşacağız.” dedi.

1

Ardından Makedonya Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı Pedagoji Kurulu Müdürü Muhittin Kahveci , “24-25 Aralık Makedonya’da Türkçe Eğitiminde ki sorunlar ve çözüm önerileri çalıştayını Makedonya Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA’nın katkılarıyla bugünden başlayarak gerçekleştirmeye çalışacağız. Bu çalıştayın amacı Makedonya’daki Türkçe eğitiminde ki sorunların masaya yatırılması ve öncelikli orta ve uzun vadede bunlara çözüm önerileri üretmektir.” ifadelerini kullandı

3

Muhittin Kahveci, “Makedonya genelinde 65 ilkokul, 13 lise ve Devlet üniversiteleri, vakıf üniversiteleri olmak üzere her bölgeden birer temsilci, okulun büyüklüğüne göre de 2 veya 3’er temsilci bulunmaktadır. İleriki dönemlerde Makedonya’da  Türkçe eğitiminin geliştirilmesi ve sorunların çözülmesi amacını taşıyan bir çalıştay düzenliyoruz.” şeklinde konuştu

2

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Merkezi Müdürü Kerim Sarıgül, “Şu an dünyada yaklaşık 40 ülkede 50 merkezimiz bulunmakta. Bu ülkelerde Türkçe öğretim ile Türkçenin sorunlarına, Türkçenin geleceğine dair bir çok faaliyetli çalışmalar yürütmekteyiz. Bugün de burada Makedonya’da Türkçe eğitimi bir çok okulda çok yaygın bir şekilde yapılmakta, ancak her ülkede olduğu gibi burda da Türkçe eğitimde sorunlar, talepler, ihtiyaçlar bulunmakta. Burada asıl bu işi yapan hocalarımızla, öğretmenlerimiz ile birlikte sorunları masaya yatıracağız, tartışacağız. Onlara sorunlara yönelik çözüm önerileri neler olduğunu konuşacağız. Daha sonra Türkiye olarak, Enstitü olarak burada Türkçe eğitimine ne tür destekler sağlarız bunun üzerine istişarelerde bulunacağız.” açıklamalarında bulundu

Konuşmaların ardından İlkokuli, Lise ve Üniversite olmak üzere üç ayrı masadan oluşan çalıştayda sorunlar ve bu sorunlar üzerine çözüm önerileri tartışıldı.

slide1

Genel olarak Makedonya’daki Türkçe eğitiminin en büyük sorunlarından biri tercüme kitaplarının az olduğu veya tercüme edilen kitapların yanlış tercüme edilmesi tartışıldı.

Read Previous

Noel yarın kutlanacak

Read Next

Edirne’deki ülke tanıtım programında Makedonya tanıtıldı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *