Bosna Hersek Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı Bakir İzetbegoviç, Bosna Hersek’te güzel gelişmeler yaşandığını ve yaşanan son krizin artık savunma durumundaki milliyetçi ve şovenist çevrelerin birbiri ardına yaşanan güzel gelişmelere cevabı olduğunu söyledi. Bosnalı Sırp siyasetçilerin boykotunu bu çerçevede değerlendiren İzetbegoviç, Boşnakların düşmanının Sırp halkı değil şovenist ve ayrılıkçı siyaset olduğunu söyledi.
Bosna Hersek’in merkezi kesiminde bulunan Kakanj şehrinde Demokratik Eylem Partisi’nin buradaki teşkilatının 31’inci kuruluş yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştirilen törende konuşan İzetbegoviç, Bosna Hersek’in farklı medeniyetlerin beraberlerinde hem zenginlikler hem zorluklar getirerek birleştiği bir bölgede bulunduğunu belirtti.
Bosna Hersek’in son 150 senedir sürekli “Büyük Sırbistan” milliyetçiliğine maruz kaldığını söyleyen İzetbegoviç, Bosna Hersek’te doğru yönde gelişmeler kaydedildiğini ve bu sebepten dolayı yeni bir krize ve engele rastladıklarını açıkladı. Bakir İzetbegoviç, milliyetçi siyasetin çıkardığı kriz ve engellerin, bu siyaseti savunanların Bosna Hersek’in lehine ve onların alyehine olan olumlu gelişmeler dizisine verdiği cevap olarak görüldüğünü söyledi.
İzetbegoviç, Bosna Hersek Savcılığı’nın soykırımı inkar yasasının gerektirdiklerini yerine getirmesi gerektiğini, ancak savcılığın şimdiye kadar Sırp tarafının yaptıklarına reaksiyon göstermediğini açıkladı.
Düşmanlarının Sırp halkı değil, ancak şovenist ve ayrılıkçı siyaset olduğunu vurgulayan Bakir İzetbegoviç, Bosnalı Sırp siyasetçilerin devlet kurumlarını boykot girişiminin doğru olmadığını ve Sırp boykotuyla ortaya çıkan krizin tek çözüm yolunun bu siyasetçilerin para cezasına çarptırılmaları olduğunu ekledi.
Son dönemdeki başarılardan söz eden İzzetbegoviç, başarılar arasında NATO’ya üyelik yolunda devam eden adımlar, Pale’de savaş suçlusu Radovan Karaciç ismini taşıyan levhanın kaldırılmasını, Fata Nine’nin Srebrenitsa yakınlarındaki evinin bahçesindeki izinsiz kilisenin başka bir yere taşınması, Srebrenitsa Soykırımı’nı tanıyan tasarıların Karadağ ve Kosova tarafından kabul edilmesi, Bosna Hersek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı Milan Tegeltija’nın ve Bosna Hersek Savcılığı’nın Başsavcısı Gordana Tadiç’in görevinden alınmaları ve Srebrenitsa soykırımının inkarını yasaklayan yasanın geçirilmesi olarak saydı.
Kaynak: Balkan News