Bosna Hersek’teki Osmanlı mirası: Mostar Köprüsü

Bosna Hersek’in güneyinde bulunan ve Neretva Nehri’nin “Osmanlı gergedanlığı” olarak bilinen Mostar Köprüsü’nün yeniden yapılmasının üzerinden 20 yıl geçti.

Bosna Hersek’teki savaş sırasında Hırvat topçu birliklerinin saldırmasıyla 9 Kasım 1993’te nehrin sularına gömülen tarihi köprü, Mostar şehrine de adını verdi. Mostar Köprüsü’nün yeniden inşasına; Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı(TİKA), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Dünya Bankasının desteğiyle 1997’de başlandı.

Macar ordusu dalgıçları tarafından orijinal taşları nehir yatağından bulunup çıkartılan köprü, inşaat sürecinin tamamlanmasının ardından çok sayıda ülkenin temsilcisinin bulunduğu törenle 23 Temmuz 2004’te yeniden açıldı.

UNESCO Listesi’nde

2005’te “UNESCO Dünya Miras Listesi”ne alınan 24 metre yüksekliğinde, 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğindeki köprünün yapımında 456 kalıp taş kullanıldı.

En gözde destinasyonlardan

Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566’da inşa edilen ve Evliya Çelebi’nin “benzersiz” olarak nitelediği köprü, zümrüt yeşili rengiyle bölgeye gelenlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.

Kültürel çeşitliliğin sembolü

Asırlar boyunca Bosna Hersek’te hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan tarihi köprüde, geleneksel atlama yarışları yapılıyor. 1566 yılından itibaren sürdürülen bu yarışlara; Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ ve diğer ülkelerden de sporcular katılıyor.

gezelim.com

Read Previous

Yunanistan’a kaçmaya çalışan terörist sınırda yakalandı

Read Next

En çok ekmek tüketen ülkeler listesinde Bulgaristan ikinci sırada yer aldı