
Bosna Hersek’in kuzeybatısındaki Sanski Most şehri yakınlarında, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.
Sanski Most yakınlarında, Fatih Sultan Mehmed’in 1463’te Kamengrad’ı fethi sırasında şehit düşen askerler anısına yaptırılan Türk Şehitliği Anıtı’nda düzenlenen törene, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Türkiye’nin Banja Luka Başkonsolosu Can Aygün, Bosna Hersek Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Ahmet Kösem, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Murat Kul, Sanski Most Belediye Başkanı Mensur Seferovic ve Bosna Hersek’teki Türk kurumlarının temsilcilerinden oluşan heyet katıldı.
Şehitliğe çelenk konulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasının ve Bosna Hersek milli marşının dinletilmesinin ardından Saraybosna Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Mustafa Güvenç, Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirdi ve dua etti.
Büyükelçi Girgin, burada yaptığı konuşmada, Boşnaklardan gönüllü olarak savaşan ve şehit olanların Çanakkale’de Mehmetçik ile beraber yattığını söyledi.
Bosna Hersek’teki 1992-1995’teki savaşta da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yardıma geldiğini aktaran Girgin, “Şehitlerimizi anmamızın bir sebebi onlara olan borcumuzu yerine getirmek ise diğer sebebi de vatanın şehitler olmadan vatan olmadığını bilmemizdir. Şehitlerimizi anarken, vatanımız için gerektiğinde bizlerin de aynı fedakarlığı yapmamız gerektiğini hatırlıyoruz.” diye konuştu.
Sanski Most Belediye Başkanı Seferovic ise Türklerin ve Boşnakların arasındaki bağların çok kuvvetli olduğunu, birbirlerini kardeş olarak gören iki halkın birbirlerine destekte bulunduğunu aktardı.
Çanakkale’deki savaşlara binlerce Boşnak gönüllünün katıldığını dile getiren Seferovic, “Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki bağın sonsuza dek kopmayacağına inancımız tamdır.” dedi.
Heyet, daha sonra Fatih Sultan Mehmed’in ordusuyla cuma namazı kıldığı Musalla mevkisine geçerek burada Çanakkale şehitleri için dua etti.
AA