Bosna Hersek’te bir Osmanlı mührü: Arslanagiç Köprüsü

Trebinye (Trebinje) şehrindeki tarihi Arslanagiç Köprüsü, hiç şüphesiz Osmanlı’nın Bosna Hersek’teki en güzel mimari örneklerden bir tanesi olarak dikkat çekiyor.

Bugün de ayakta olan yaklaşık 5 asırlık köprünün hikayesi de kendisi kadar ilgi çekici.

Osmanlı sadrazamlarından Sokollu Mehmed Paşa’nın yapılması talimatını verdiği köprü, ilk olarak 1574 yılında inşa edildi. Mehmed Paşa’nın köprüyü, ölen oğlu anısına yaptırdığı biliniyor.

Köprünün ilk yapıldığı yer ise bugünkü konumundan 10 kilometre daha aşağıda. 80 metre uzunluğundaki köprünün, 7 adet kemeri bulunuyor.

Neden Arslanagiç?

Arslan Ağa, o dönem köprü ücretini tahsis etmekle görevlendirilmiş Hersek Novi’nin (bugün Karadağ’da kalıyor) ileri gelenlerinden biri. Bu görev kendisine verildiğinde köprünün hemen dibine bir ev inşa ettiriyor ve zaman içinde köprü etrafında oluşan mahalleye de Arslanagiçi (Arslan Ağalar) deniyor. Tabi köprü de köprücünün adını alıyor.

Köprü o dönemde orta Bosna ile bugünkü Hersek Novi’yi birbirine bağlıyordu.

En kötü günlerini İkinci Dünya Savaşı döneminde yaşayan köprünün sol tarafı ciddi hasar görmüş, kasten yıkılmaya çalışılmış ve savaştan sonra onarılmıştı.

1965 yılında ise dönemin Komünist Yugoslav rejimi tam köprünün olduğu yerde hidroelektrik santral yapmaya karar verir ve yapılan araştırmalar sonucu köprünün taşınmasına hükmedilir. 1966 yılında köprü taş taş sökülüp yakındaki bir alana taşınır.

Yaralı ve yıkık köprü inadından vazgeçmeyerek 1970 yılında kalan parçaları ile yeniden inşa edilmeye başlandı. Yeniden inşa süreci 2 yıl sürdü. Trebinyeliler köprünün yeni yerine alışınca tarihi köprü de şehrin en güzel sembollerinden birine dönüştü.

Bugün birçok yerli ve yabancı turist, Hersek bölgesinin bu güzel şehri Trebinye’ye sadece bu tarihi ve “inatçı” köprüyü görmek için geliyor.

Kaynak: Balkan News

Read Previous

Ölüm Merasimi

Read Next

Sırbistan’daki ‘Tamburica Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu